Pastrami är en kryddad och rökt köttprodukt som traditionellt görs av nötbringa. Köttet marineras, gnids in med en blandning av kryddor som svartpeppar, koriander och vitlök, och röks sedan långsamt tills det blir mört och saftigt. Resultatet är ett mörkbrunt, kryddigt och aromatiskt charkuterikött med en distinkt och intensiv smak.
Användningsområden
- Sandwichar
- Deli-rätter
- Sallader
- Charkuterifat
- Pålägg
Så Väljer Du Rätt
Välj pastrami med jämn, mörkbrun färg. Köttet ska vara fast och ha en tydlig krydddoft. Undvik exemplar med blöta eller sönderdelade kanter.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Pastrami
- Corned beef (samma mängd)
- Kalkon pastrami (samma mängd)
- Rökt skinka (något mindre mängd)
Förvaring
Förvaras kylt i tättslutande behållare. Håller sig färskt 3-5 dagar efter öppnande. Kan frysas i upp till 2 månader.
Kultivering & historia
Pastrami introducerades i USA av judiska invandrare från Östeuropa på sent 1800-tal. Det blev särskilt populärt i New York, där det blev en klassisk ingrediens i deli-sandwichar, särskilt på rågbröd med senap. Idag är pastrami en älskad del av både judisk-amerikanska och amerikanska mattraditionen.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
250
Protein
20 g
Kolhydrater
2 g
Fett
18 g
Fiber
0 g
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Högt proteininnehåll
- Källa till järn och zink