Öring är en populär matfisk med rosa till vit, fast och smakrik köttfärg. Den lever både i sötvatten och kan även förekomma i havsvatten. Fisken har en slank kropp med små fjäll och kan variera i färg beroende på levnadsmiljö, från silvrig till mörkbrun med röda eller orangea fläckar.
Användningsområden
- Grillad
- Rökt
- Panerad
- I fiskgratäng
- Som sashimi
- I fiskesoppa
Så Väljer Du Rätt
Välj öring med fast, blank hud utan missfärgningar. Den ska lukta färskt som havet och ha klara, blanka ögon. Färsk öring ska ha en fast konsistens när du trycker lätt på den.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Öring
- Lax (samma mängd)
- Röding (samma mängd)
- Sik (samma mängd)
Säsong
Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December
Förvaring
Förvara färsk öring i kylskåp och använd inom 1-2 dagar. Kan frysas i upp till 3 månader om den förvaras väl förpackad.
Kultivering & historia
Öring är en älskad fisk i nordiska matlagningstraditioner, särskilt i Sverige och Norge. Den är viktig både för sportfiske och matlagning, och har länge varit en del av det skandinaviska köket.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
140
Protein
20 g
Kolhydrater
0 g
Fett
6 g
Fiber
0 g
Vitaminer
D-vitamin
5.2 μg
B12
3.2 μg
Mineraler
Kalium
380 mg
Selen
30 μg
Hälsofördelar
- Rik på omega-3 fettsyror
- Bra källa till protein
- Innehåller D-vitamin
- Stödjer hjärt- och hjärnhälsa