Mört är en liten silvrig sötvattensfisk som är vanlig i svenska sjöar och vattendrag. Den har en kompakt kropp med silveraktig färg och rödaktiga fenor. Mörten är en viktig del av det akvatiska ekosystemet och fungerar som föda för större rovfiskar.
Användningsområden
- Som matfisk
- Som agn vid fiske
- I traditionella svenska fiskerätter
Så Väljer Du Rätt
Välj mört som ser fräsch ut med klar, silveraktig färg och klara ögon. Fisken ska ha fast, fast kropp utan tecken på nedbrytning.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Säsong
Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December
Förvaring
Förvara färsk mört i kylskåp och använd inom 1-2 dagar. Kan också frysas i upp till 3 månader.
Kultivering & historia
I Sverige har mörten traditionellt varit en vanlig fisk i insjöar och har använts både som matfisk och som agn vid sportfiske. Den är s ärskilt populär bland fritidsfiskare och ingår i det svenska sötvattensekosystemet.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
70
Protein
13.5 g
Kolhydrater
0 g
Fett
1.5 g
Fiber
0 g
Vitaminer
D-vitamin
5 μg
B12
1.2 μg
Mineraler
Kalium
350 mg
Fosfor
200 mg
Hälsofördelar
- Rik källa till protein
- Innehåller omega-3 fettsyror
- Lågt i kalorier