Gustavs Kitchen

Mellanmjölk

Mellanmjölk är en mjölkprodukt med reducerad fetthalt, vanligtvis innehållande omkring 1,5-1,8% fett. Den har en mild, krämig smak och är ljust vit till färgen. Jämfört med standardmjölk har den mindre kalorier men behåller mycket av mjölkens näringsrika egenskaper.

Användningsområden

  • Dricka rakt upp
  • I kaffe
  • I matlagning
  • Till flingor och müsli
  • I smoothies

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Förvaring

Förvaras kallt i kylskåp och konsumeras senast bäst före-datum. Öppnad förpackning håller sig färsk 3-5 dagar efter öppnande.

Kultivering & historia

Mellanmjölk är en typisk svensk mjölkprodukt som utvecklades för att erbjuda ett hälsosammare alternativ till standardmjölk med lägre fetthalt. Den har varit populär sedan 1980-talet och är ett vanligt inslag i svenska kylskåp.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
50
Protein
3.4 g
Kolhydrater
4.8 g
Fett
1.5 g
Fiber
0 g

Vitaminer

Kalcium
120 mg
Vitamin D
1.1 μg
Vitamin B12
0.4 μg

Mineraler

Fosfor
95 mg
Kalium
150 mg

Hälsofördelar

  • God källa till kalcium
  • Innehåller protein
  • Lägre fetthalt än standardmjölk
  • Bra för benbyggnad

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept