Långkornigt ris är en typ av ris med långa, smala kärnor som blir lösa och separerade när de tillagas. Det har en mild, något nötaktig smak och är särskilt populärt i asiatisk och medelhavs matlagning. När det är färdiglagat har riset en luftig och lätt struktur, till skillnad från mer klibbiga rissorter.
Användningsområden
- Som tillbehör till grytor
- I risotto
- Som bas i sallader
- I stekta rätter
- Som garnering
Så Väljer Du Rätt
Välj ris som ser rent och jämnt ut. Undvik förpackningar med tecken på fukt eller insekter. Färska förpackningar ger bäst resultat.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Långkornigt ris
- Basmatiris (samma mängd)
- Jasminris (samma mängd)
- Quinoa (något mindre mängd)
Förvaring
Förvara i tät behållare på sval, torr plats. Kan förvaras upp till 1 år. Undvik fukt och direkt solljus.
Kultivering & historia
Långkornigt ris är en grundsten i matlagningen i många länder, särskilt i Asien, Mellanöstern och delar av Sydeuropa. I Sverige har det blivit allt vanligare i hushållen sedan 1960-talet, i takt med ökad internationell matlagning och matkulturell mångfald.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
130
Protein
2.7 g
Kolhydrater
28.2 g
Fett
0.3 g
Fiber
0.4 g
Vitaminer
Tiamin (B1)
0.1 mg
Folsyra
7 μg
Mineraler
Magnesium
12 mg
Fosfor
43 mg
Hälsofördelar
- Kolhydratkälla
- Lågt fettinnehåll
- Lätt att smälta