Gustavs Kitchen

Långkornigt ris

Långkornigt ris är en typ av ris med långa, smala kärnor som blir lösa och separerade när de tillagas. Det har en mild, något nötaktig smak och är särskilt populärt i asiatisk och medelhavs matlagning. När det är färdiglagat har riset en luftig och lätt struktur, till skillnad från mer klibbiga rissorter.

Användningsområden

  • Som tillbehör till grytor
  • I risotto
  • Som bas i sallader
  • I stekta rätter
  • Som garnering

Så Väljer Du Rätt

Välj ris som ser rent och jämnt ut. Undvik förpackningar med tecken på fukt eller insekter. Färska förpackningar ger bäst resultat.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Långkornigt ris

  • Basmatiris (samma mängd)
  • Jasminris (samma mängd)
  • Quinoa (något mindre mängd)

Förvaring

Förvara i tät behållare på sval, torr plats. Kan förvaras upp till 1 år. Undvik fukt och direkt solljus.

Kultivering & historia

Långkornigt ris är en grundsten i matlagningen i många länder, särskilt i Asien, Mellanöstern och delar av Sydeuropa. I Sverige har det blivit allt vanligare i hushållen sedan 1960-talet, i takt med ökad internationell matlagning och matkulturell mångfald.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
130
Protein
2.7 g
Kolhydrater
28.2 g
Fett
0.3 g
Fiber
0.4 g

Vitaminer

Tiamin (B1)
0.1 mg
Folsyra
7 μg

Mineraler

Magnesium
12 mg
Fosfor
43 mg

Hälsofördelar

  • Kolhydratkälla
  • Lågt fettinnehåll
  • Lätt att smälta

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept