Gustavs Kitchen

Lammbog

Lammbog är en mindre känd men smakrik del av lammet som kommer från bröstpartiet. Detta är ett fetare och mer ådrig köttdel med rika, mustiga smaker. Bogen har en del bindväv som gör den perfekt för långsam tillagning som braising eller slow cooking för att mjuka upp köttet och utveckla dess djupa smakprofil.

Användningsområden

  • Långkok
  • Gryta
  • Brässerad
  • Slow cooking
  • Köttfärs

Tips från kocken

Tillaga långsamt för att mjuka upp bindväven

Passar utmärkt i grytor och långkok

Skär bort överskottsfett för balanserad smak

Så Väljer Du Rätt

Välj lammbog med jämn, vacker marmorering och fräsch röd färg. Undvik styckningsdetaljer med stora fettlager eller mörkare missfärgningar.

Roliga Smaker att Kombinera med Lammbog

Lammbog + rosmarin + vitlök
En klassisk kombination där rosmarins örtkraft och vitlökens intensitet förhöjer köttets naturliga smaker
Lammbog + rödvin + rotselleri
Rödvinets djup och rotselleriernas jordiga toner skapar en rik och komplex smakupplevelse

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Förvaring

Förvara i kylskåp och använd inom 2-3 dagar efter inköp. Kan frysas i upp till 3 månader om den förpackas väl.

Kultivering & historia

I Sverige är lammbog traditionellt en del av den nordiska matlagningstraditionen, där man tar vara på hela djuret och tillagar även de mindre populära styckningsdetaljerna med omsorg och respekt för råvaran.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
250
Protein
18 g
Kolhydrater
0 g
Fett
20 g
Fiber
0 g

Vitaminer

B12
2.5 μg
Niacin
4.5 mg

Mineraler

Järn
1.8 mg
Zink
4.2 mg

Hälsofördelar

  • Rik på protein
  • Innehåller järn
  • Källa till B-vitaminer

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept