Gustavs Kitchen

Kronhjort

Kronhjort är ett vilt däggdjur med mörkt rödbrunt kött som är magert, proteinrikt och har en distinkt, något vildare smak jämfört med tamdjurskött. Köttet är mörkare och mer intensivt än vanligt nötkött, med en jordig och naturlig smakprofil som återspeglar djurets levnadsmiljö.

Användningsområden

  • Grillad hjortfilé
  • Hjortstek
  • Carpaccio
  • Rådjursburgare
  • Marinerade hjortkött
  • Viltgryta

Tips från kocken

Marinera gärna köttet för att mjuka upp det och tillföra smak

Undvik att steka för länge då köttet lätt blir torrt

Servera helst medium rare för bästa smak och mörhet

Så Väljer Du Rätt

Välj kött från unga djur för mörare konsistens. Se efter jämn, mörkröd färg utan missfärgningar. Lukta köttet - det ska vara fräscht utan sur eller unken doft.

Roliga Smaker att Kombinera med Kronhjort

Kronhjort + lingonsylt + rostad rotselleri
Den vilda hjortsmaken balanseras av syrliga lingon och jordiga rotselleri
Kronhjort + svamp + timjan
Skogliga smaker som förstärker varandra med örtig touch

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Kronhjort

  • Nötkött (samma mängd)
  • Vildsvin (något mindre mängd)
  • Lamm (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
September
Oktober
November
December

Förvaring

Förvara rått kött i kylskåp och använd inom 1-2 dagar. Kan frysas i upp till 6 månader. Täck väl för att förhindra uttorkning.

Kultivering & historia

I Sverige har kronhjorten länge varit en viktig del av jaktkulturen, särskilt i skogsrika områden som Skåne och Småland. Viltkött har en lång tradition i det svenska matlagningsarvet, där jakt inte bara är en aktivitet utan också ett sätt att förse familjen med högkvalitativt, naturligt kött.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
110
Protein
22.5 g
Kolhydrater
0 g
Fett
2.5 g
Fiber
0 g

Vitaminer

B12
2.3 μg
Niacin
7.5 mg

Mineraler

Järn
3.5 mg
Zink
4.2 mg
Selen
35 μg

Hälsofördelar

  • Högt proteininnehåll
  • Låg fetthalt
  • Rik på järn
  • Naturligt uppvuxet kött utan tillsatser

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept