Gustavs Kitchen

Kräftor

Kräftor är sötvattenlevande skaldjur med ett hårt yttre skal och långa klor. De är särskilt älskade i Sverige och är en central del av den svenska kräftskivan, en älskad sensommarlig tradition. Kräftorna har ett sött, delikat kött som är vitt och ömtåligt, med en mild havssaltig smak.

Användningsområden

  • Kräftkalas
  • Som förrätt
  • I sallader
  • På smörgås
  • Som tilltugg

Så Väljer Du Rätt

Välj levande kräftor som är aktiva och rör sig. De ska ha hela skal utan sprickor och en fräsch havsdoft. Undvik kräftor som luktar illa eller har mjuka, slappa skal.

Roliga Smaker att Kombinera med Kräftor

Kräftor + dill + citron
En klassisk nordisk kombination där dillens fräschör och citronens syra lyfter kräftornas salta, sötaktiga smak
Kräftor + aioli + rostad vitlök
Den krämiga aiolin och den rostade vitlökens djupa smak förstärker kräftornas naturliga sötma

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Kräftor

  • Räkor (samma mängd)
  • Krabbkött (något mindre mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Juli
Augusti

Förvaring

Levande kräftor förvaras svalt och mörkt, helst i en fuktig trasa. Kokt kräfta kan förvaras i kylskåp i 1-2 dagar.

Kultivering & historia

I Sverige är kräftskivan en älskad tradition som vanligtvis äger rum i augusti. Det är ett festligt tillfälle där vänner och familj samlas för att äta kräftor, sjunga snappsvisor och umgås. Kräftfesten har djupa rötter i svensk matkultur och är en viktig social händelse.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
70
Protein
14.5 g
Kolhydrater
0.5 g
Fett
1.2 g
Fiber
0 g

Vitaminer

B12
1.2 μg
D
0.5 μg

Mineraler

Zink
2.5 mg
Selen
35 μg

Hälsofördelar

  • Högt proteininnehåll
  • Lågt i kalorier
  • Källa till omega-3 fettsyror
  • Innehåller viktiga mineraler som zink och selen

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept