Gustavs Kitchen

Kolja

Kolja är en populär vit fisk med ett fast, vitt och milt smakande kött. Den har en slank kropp med silvervit färg och små svarta fläckar längs sidorna. Fisken är mager och har en mild, något söt smak som passar utmärkt i många matlagningssammanhang.

Användningsområden

  • Stekt fisk
  • Fiskgratäng
  • Fiskesoppa
  • Panerad
  • Ångad
  • I fiskpinnar

Så Väljer Du Rätt

Välj kolja som har fast, vitt kött utan missfärgningar. Den ska lukta färskt och havsaktigt, utan stark fistig lukt. Färska exemplar ska ha klara ögon och blank, blank hud.

Roliga Smaker att Kombinera med Kolja

Kolja + citron + kapris
Citronens syra och kaprins sälta lyfter fiskens milda smak
Kolja + dill + smör
En klassisk nordisk kombination där dillens fräschör möter smörets rundhet
Kolja + vitlök + persilja
Vitlökens hetta och persiljans färskhet ger djup åt fiskens milda smak

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Kolja

  • Torsk (samma mängd)
  • Alaska pollock (samma mängd)
  • Pangasius (samma mängd)

Förvaring

Förvara rå kolja i kylskåp och använd inom 1-2 dagar. Kan frysas i upp till 3 månader om den förvaras väl förpackad.

Kultivering & historia

I Sverige är kolja en klassisk fisk som ofta används inom traditionell matlagning. Den är särskilt populär i fisksoppor, gratänger och stekt som en enkel vardagsrätt. I brittisk matkultur är kolja känd som en huvudingrediens i den klassiska rättens fish and chips.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
87
Protein
19 g
Kolhydrater
0 g
Fett
1 g
Fiber
0 g

Vitaminer

Vitamin B12
1.2 μg
D-vitamin
1.0 μg

Mineraler

Selen
30 μg
Fosfor
200 mg

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept