Gustavs Kitchen

Galiamelon

Galiamelon är en söt och aromatisk melonvariant med ett nätverk av grova nät över ett gulgrönt skal. Köttet är ljusgrönt, saftigt och har en mild, söt smak som påminner om en blandning mellan honungsmelon och cantaloupe. Melonen har en len, krämig konsistens och är fylld med små, vita frön.

Användningsområden

  • Ätas färsk som dessert
  • I fruktsallader
  • Som ingrediens i smoothies
  • Som dekoration på desserter
  • I färska juicer

Så Väljer Du Rätt

Välj meloner som känns tunga för sin storlek, har ett aromatiskt doft vid skaftet och ger efter lätt när man trycker på änden. Undvik meloner med mjuka fläckar eller märken.

Roliga Smaker att Kombinera med Galiamelon

Galiamelon + prosciutto
Den salta skinkan kontrasterar perfekt mot melonens sötma
Galiamelon + mynta + feta
En fräsch kombination där myntan ger en kryddig ton och fetan en krämig salthet

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Maj
Juni
Juli
Augusti
September

Förvaring

Hela, omogna meloner kan förvaras i rumstemperatur. Mogna meloner bör förvaras i kylskåp och ätas inom 3-5 dagar efter att de skurits upp.

Kultivering & historia

Ursprungligen utvecklad i Israel på 1970-talet, har galiamelon sedan dess spridit sig till andra delar av världen och blivit populär för sin unika smak och söta profil. Den är särskilt uppskattad i mellanöstern och har vunnit popularitet i Europa och Nordamerika som en fräsch sommardessert och ingrediens i sallader.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
35
Protein
0.8 g
Kolhydrater
8.5 g
Fett
0.2 g
Fiber
0.9 g

Vitaminer

Vitamin C
36.7 mg
Vitamin A
38 µg

Mineraler

Kalium
267 mg
Magnesium
15 mg

Hälsofördelar

  • Lågt kaloriinnehåll
  • Rik på vatten
  • Källa till vitamin C
  • Innehåller antioxidanter

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept