Fullkornsris är ett helt rispann där endast det yttersta skalet avlägsnats. Det behåller den näringsfulla klisklädnaden som ger en mörkare färg, nötaktig smak och mer fiber jämfört med vanligt vitt ris. Kornen är något hårdare och tar längre tid att laga än polerat ris.
Användningsområden
- Som tillbehör till grytor
- I sallader
- Som bas i veganska rätter
- I sushi
- Som garnering
Så Väljer Du Rätt
Välj förpackningar med hela, oskadade korn. Kontrollera bäst-före-datum och förvara torrt och svalt.
Roliga Smaker att Kombinera med Fullkornsris
Fullkornsris + rostade grönsaker + tahini
De nötiga riskornen kompletteras perfekt av rostad grönsakers sötma och tahinis krämiga, sesamaktiga smak
Fullkornsris + avokado + lime
Risens jordiga ton balanseras av avokadons krämighet och limens friska syrlighet
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Fullkornsris
- Vitt ris (samma mängd)
- Quinoa (samma mängd)
- Korn (samma mängd)
Förvaring
Förvaras i tät behållare på sval och torr plats. Kan förvaras upp till 6 månader.
Kultivering & historia
Fullkornsris har blivit allt populärare i Sverige som ett hälsosammare alternativ till vitt ris. Det används i många moderna recept och passar särskilt bra i sallader, grytor och som tillbehör till olika rätter.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
111
Protein
2.6 g
Kolhydrater
23 g
Fett
0.9 g
Fiber
1.8 g
Vitaminer
Vitamin B6
0.3 mg
Folsyra
4 μg
Mineraler
Magnesium
44 mg
Fosfor
83 mg
Kalium
79 mg
Hälsofördelar
- Rik på fiber
- Långsamma kolhydrater
- Innehåller viktiga mineraler
- Hjälper till att stabilisera blodsocker