Fläskkarré är ett populärt köttstycke från griskroppen, taget från ryggen ovanför revbenen. Det är ett magert och saftigt köttstycke med en mild smak och fast struktur. Fläskkarrén kan tillagas på många olika sätt, från grillning och stekning till långkok och panering.
Användningsområden
- Grillad
- Panerad
- Stekt
- I grytor
- Som schnitzel
- I gryta
- Marinerad
Så Väljer Du Rätt
Välj fläskkarré som har en ljusrosa till ljusröd färg, är fast i konsistensen och har ett tunt, jämnt fettlager. Undvik köttbitar med mörkare fläckar eller som ser bleka och vattniga ut.
Roliga Smaker att Kombinera med Fläskkarré
Fläskkarré + äpple + rosmarin
Den saftiga karrén får en söt och aromatisk touch av äpple, medan rosmarin tillför en örtig och jordnära smak
Fläskkarré + dijonsenap + honung
Senapen ger en skarp hetta som balanseras perfekt av honungens sötma, vilket framhäver köttets naturliga smak
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Fläskkarré
- Kycklingbröst (samma mängd)
- Kalkonbröst (samma mängd)
Förvaring
Förvara rå fläskkarré i kylskåp och använd inom 1-2 dagar. Kan frysas i upp till 3 månader om den förpackas väl. Tina i kylskåp natten före tillagning.
Kultivering & historia
Fläskkarré är en klassisk del av det svenska köket och används i många traditionella rätter som schnitzel, grillad karré och olika former av stekt fläsk. Det är ett kärt köttval i svenska familjer och restauranger.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
143
Protein
22 g
Kolhydrater
0 g
Fett
5 g
Fiber
0 g
Vitaminer
B1
0.7 mg
B6
0.4 mg
B12
0.7 μg
Mineraler
Järn
1.1 mg
Zink
2.9 mg
Kalium
340 mg
Hälsofördelar
- Rik på protein
- Källa till B-vitaminer
- Innehåller järn