Användningsområden
- Färsk som snacks eller i fruktsallad
- Torkad i müsli och bakning
- Till sylt och marmelad
- I desserter och bakverk
- Som kompott till kött eller fågel
Tips från kocken
För bästa smak i bakning, marinera torkade aprikoser i te eller likör innan användning
Grilla halvor med honung för en enkel men elegant dessert
Kombinera med rosmarin för en oväntad men välsmakande twist i såväl söta som salta rätter
Så Väljer Du Rätt
Välj aprikoser som är fasta men ger efter något vid lätt tryck. De ska ha en djup orange färg utan gröna partier. Undvik frukt med bruna fläckar eller mjuka partier. En mogen aprikos har en tydlig fruktig doft.
Roliga Smaker att Kombinera med Aprikos
Smakprofil
Alternativ till Aprikos
- Persika (samma mängd)
- Nektarin (samma mängd)
- Mango (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Färska aprikoser mognar i rumstemperatur och kan sedan förvaras i kylskåp upp till en vecka. För bästa smak, ta ut dem från kylen en stund före servering. Torkade aprikoser förvaras mörkt och svalt i en lufttät behållare.
Kultivering & historia
Aprikosen har odlats i över 4000 år och var särskilt uppskattad längs Sidenvägen. I Sverige äts den både färsk och torkad, och är en populär ingrediens i bakverk och sylt. Den torkade varianten är en klassisk julgodis.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på betakaroten som omvandlas till A-vitamin
- God källa till fiber
- Innehåller antioxidanter
- Bra för ögonhälsan