Gustavs Kitchen

Äpple, Cox Orange

Cox Orange är ett klassiskt engelskt äpple med en unik, komplex smakprofil. Äpplet har en vacker orange-röd färg med gula undertoner och ett tunt, blankt skal. Köttet är mjukt, saftigt och har en balanserad sötma med tydliga syra- och aromtoner som påminner om honung och kryddor.

Användningsområden

  • Ätas direkt
  • I desserter
  • I sallader
  • Som snacks
  • I äppelmos
  • I bakverk

Så Väljer Du Rätt

Välj äpplen som känns fasta och tunga för sin storlek, utan märken eller mjuka partier. Cox Orange ska ha en blank, jämn färg och kännas spänstig när du trycker lätt på skalet.

Roliga Smaker att Kombinera med Äpple, Cox Orange

Cox Orange + getost + honung
Den syrliga äppelsmaken möter getostens krämighet, balanserad av honungens sötma
Cox Orange + kanel + valnötter
En klassisk höstlig kombination där äpplets sötma möter kanel och valnötters jordiga smak

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Äpple, Cox Orange

  • Gala (samma mängd)
  • Braeburn (samma mängd)
  • Honeycrisp (något sötare)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Augusti
September
Oktober

Förvaring

Förvaras svalt och mörkt, helst i kylskåp. Kan ligga i rumstemperatur några dagar, men börjar snabbt förlora sin fräschör.

Kultivering & historia

Cox Orange är ett älskat äpple i England och har varit en av de mest uppskattade äppelsorterna sedan sent 1800-tal. Det betraktas som ett premiumäpple och är särskilt populärt för både direktkonsumtion och matlagning.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
52
Protein
0.3 g
Kolhydrater
14 g
Fett
0.2 g
Fiber
2.4 g

Vitaminer

Vitamin C
4.4 mg
Vitamin A
3 µg

Mineraler

Kalium
107 mg
Kalcium
6 mg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanter
  • Bra källa till C-vitamin
  • Kan hjälpa till att sänka kolesterol
  • Stödjer matsmältningen

Miljöpåverkan

Växthusgaser: Lågt, särskilt vid lokalt odlade äpplen.
Hela äpplet kan användas, även skalet är ätbart och rikt på näring.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept