Gustavs Kitchen

Älgfärs

Älgfärs är ett magert och proteinrikt kött från den svenska älgen, som är ett vilt djur som lever i de svenska skogarna. Köttet har en kraftfull, något vildare smak jämfört med vanlig nötfärs och är mörkare i färgen. Det är känt för sin höga näringskvalitet och låga fetthalt.

Användningsområden

  • Köttbullar
  • Hamburgare
  • Grytor
  • Färsbiffar
  • Såser
  • Pasta
  • Tacos

Så Väljer Du Rätt

Välj färs som är mörkröd och fast i konsistensen. Undvik färs som ser blekröd eller gråaktig ut. Färsk älgfärs bör ha en mild, naturlig doft.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Älgfärs

  • Nötfärs (samma mängd)
  • Hjortfärs (samma mängd)
  • Vildsvinsfärs (samma mängd)

Förvaring

Förvara i kylskåp och använd inom 1-2 dagar efter inköp. Kan frysas i upp till 3 månader.

Kultivering & historia

Älgfärs är en älskad ingrediens i det svenska köket, särskilt i norra Sverige där jakt är en viktig del av kulturen. Det används ofta i traditionella rätter som älgbiffar, köttbullar, grytor och såser. Älgjakten är en stor social händelse och att tillaga älgfärs är ett sätt att ta vara på jaktbytet.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
150
Protein
22 g
Kolhydrater
0 g
Fett
7 g
Fiber
0 g

Vitaminer

Mineraler

Hälsofördelar

  • Högt proteininnehåll
  • Låg fetthalt
  • Rik på järn
  • Bra källa till B-vitaminer

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept