Älgfärs är ett magert och proteinrikt kött från den svenska älgen, som är ett vilt djur som lever i de svenska skogarna. Köttet har en kraftfull, något vildare smak jämfört med vanlig nötfärs och är mörkare i färgen. Det är känt för sin höga näringskvalitet och låga fetthalt.
Användningsområden
- Köttbullar
- Hamburgare
- Grytor
- Färsbiffar
- Såser
- Pasta
- Tacos
Så Väljer Du Rätt
Välj färs som är mörkröd och fast i konsistensen. Undvik färs som ser blekröd eller gråaktig ut. Färsk älgfärs bör ha en mild, naturlig doft.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Älgfärs
- Nötfärs (samma mängd)
- Hjortfärs (samma mängd)
- Vildsvinsfärs (samma mängd)
Förvaring
Förvara i kylskåp och använd inom 1-2 dagar efter inköp. Kan frysas i upp till 3 månader.
Kultivering & historia
Älgfärs är en älskad ingrediens i det svenska köket, särskilt i norra Sverige där jakt är en viktig del av kulturen. Det används ofta i traditionella rätter som älgbiffar, köttbullar, grytor och såser. Älgjakten är en stor social händelse och att tillaga älgfärs är ett sätt att ta vara på jaktbytet.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
150
Protein
22 g
Kolhydrater
0 g
Fett
7 g
Fiber
0 g
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Högt proteininnehåll
- Låg fetthalt
- Rik på järn
- Bra källa till B-vitaminer