Tillsammans med kötttermometern är en riskokare, en av de två köksredskapen jag
rekommenderar alla att köpa. Ris är en sådan fantastisk råvara och är en perfekt
bas till så många rätter, speciellt när det kommer till att laga mat på
vardagskvällar, men jag har alltid undvikt att laga ris, för att jag tycker det
är så krångligt.
Du måste hålla koll på kastrullen medans vattnet kokar up så att det inte kokar
över, men på något sätt så lyckas det alltid koka över ändå. När du har sänkt
värmen får du be till gudarna att allt vatten kommer att absorberas och att det
inte bränner i botten. Efter alla dessa stegen så har du förhoppningsvis gott
ris och en kastrull som behöver skrubbas, but there is a better way!
En riskokare tar bort allt krångel och det behöver inte kosta skjortan heller.
Vi börjar med att tvätta riset. Nu när vi sparar så mycket tid så kan vi
återinvestera lite av den i att tvätta riset. Vi gör det för att ta bort
stärkelsen från riset så att vi undviker att riskornen fastnar i varandra. Jag
tycker också att det är en mysig liten ritual att pausa och spendera ett par
minuter på att tvätta riset.
För att tvätta riset lägger du det i en skål (detta kan vara skålen från din nya
riskokare) och fylller skålen med vatten. Rör runt i riset med fingrarna och du
kommer se att vattnet snabbt blir grumligt. Vänta ett par sekunder och låt riset
falla till botten av skålen innan du häller av vattnet. Du kan använda en sil
för att få bort allt vatten men jag använder ofta bara handen för att hålla
tillbaka riset när jag häller av vattnet. Upprepa denna processen tre till fyra
gånger, tills vattnet inte längre blir grumligt.
I början blev mitt ris lite grötigt så jag behövde experimentera med hur mycket
vatten behöver för det riset jag använder och nu blir det perfekt ris varje
gång.
Jag köpte en
Rusell Hobbs riskokare
för tre års sedan och den har fungerat utmärkt sedan dess. Den kosta runt
fyrahundra kronor så det behöver inte vara någon markvärdig makapär.
Vad jag verkligen älskar med riskokaren är hur den har förändrat min inställning
till matlagning. Med perfekt ris som grund kan jag nu fokusera på att göra
spännande tillbehör utan att oroa mig för om baskomponenten blir rätt. En enkel
gryta eller wok med grönsaker och protein blir plötsligt en fullständig måltid
när den serveras med nykokt ris som bara väntar i riskokaren.
Jag har också upptäckt att riskokaren är användbar för mycket mer än bara ris.
Quinoa, bulgur och couscous fungerar utmärkt i den, och vissa modeller kan till
och med användas för att ångkoka grönsaker. Med tillbehör som en ånginsats kan
du tillaga en komplett måltid i en enda apparat. Det går också att göra en enkel
one-pot version av Hainanese Chicken Rice direkt i riskokaren.
Recept: Kycklingris i riskokare
Avslutningsvis vill jag säga att riskokaren, tillsammans med min kötttermometer,
är de två köksredskap som har gett mig mest valuta för pengarna. I en värld full
av onödiga köksredskap som bara samlar damm i skåpen, är dessa två verkligen
undantag som förtjänar sin plats i köket!