Gustavs Kitchen

Riskokaren är ett av de bästa köksredskapen

Tillsammans med kötttermometern är en riskokare, en av de två köksredskapen jag rekommenderar alla att köpa. Ris är en sådan fantastisk råvara och är en perfekt bas till så många rätter, speciellt när det kommer till att laga mat på vardagskvällar, men jag har alltid undvikt att laga ris, för att jag tycker det är så krångligt.

Du måste hålla koll på kastrullen medans vattnet kokar up så att det inte kokar över, men på något sätt så lyckas det alltid koka över ändå. När du har sänkt värmen får du be till gudarna att allt vatten kommer att absorberas och att det inte bränner i botten. Efter alla dessa stegen så har du förhoppningsvis gott ris och en kastrull som behöver skrubbas, but there is a better way!

En riskokare tar bort allt krångel och det behöver inte kosta skjortan heller. Vi börjar med att tvätta riset. Nu när vi sparar så mycket tid så kan vi återinvestera lite av den i att tvätta riset. Vi gör det för att ta bort stärkelsen från riset så att vi undviker att riskornen fastnar i varandra. Jag tycker också att det är en mysig liten ritual att pausa och spendera ett par minuter på att tvätta riset.

Riskokare

För att tvätta riset lägger du det i en skål (detta kan vara skålen från din nya riskokare) och fylller skålen med vatten. Rör runt i riset med fingrarna och du kommer se att vattnet snabbt blir grumligt. Vänta ett par sekunder och låt riset falla till botten av skålen innan du häller av vattnet. Du kan använda en sil för att få bort allt vatten men jag använder ofta bara handen för att hålla tillbaka riset när jag häller av vattnet. Upprepa denna processen tre till fyra gånger, tills vattnet inte längre blir grumligt.

I början blev mitt ris lite grötigt så jag behövde experimentera med hur mycket vatten behöver för det riset jag använder och nu blir det perfekt ris varje gång.

Jag köpte en Rusell Hobbs riskokare för tre års sedan och den har fungerat utmärkt sedan dess. Den kosta runt fyrahundra kronor så det behöver inte vara någon markvärdig makapär.

Riskokare

Vad jag verkligen älskar med riskokaren är hur den har förändrat min inställning till matlagning. Med perfekt ris som grund kan jag nu fokusera på att göra spännande tillbehör utan att oroa mig för om baskomponenten blir rätt. En enkel gryta eller wok med grönsaker och protein blir plötsligt en fullständig måltid när den serveras med nykokt ris som bara väntar i riskokaren.

Jag har också upptäckt att riskokaren är användbar för mycket mer än bara ris. Quinoa, bulgur och couscous fungerar utmärkt i den, och vissa modeller kan till och med användas för att ångkoka grönsaker. Med tillbehör som en ånginsats kan du tillaga en komplett måltid i en enda apparat. Det går också att göra en enkel one-pot version av Hainanese Chicken Rice direkt i riskokaren.

Recept: Kycklingris i riskokare

Avslutningsvis vill jag säga att riskokaren, tillsammans med min kötttermometer, är de två köksredskap som har gett mig mest valuta för pengarna. I en värld full av onödiga köksredskap som bara samlar damm i skåpen, är dessa två verkligen undantag som förtjänar sin plats i köket!

Gustav
GustavGustav är en passionerad matbloggare och kreativt kulinariskt sinne bakom Gustavs Kitchen. Gustav strävar efter att göra matlagning tillgängligt och roligt för alla, oavsett erfarenhetsnivå i köket. Genom sitt bloggande bjuder han in läsare till ett smakfullt äventyr, där varje recept är en historia värd att berättas.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept