Gustavs Kitchen

Vattenmelon, gul

Gul vattenmelon är en mindre vanlig variant av den klassiska röda vattenmelonen. Den har en gul till ljusgul fruktkött istället för den traditionella röda färgen. Smaken är söt och fräsch, något mildare och mindre intensiv än röd vattenmelon. Skalet är grönt precis som hos vanliga vattenmeloner.

Användningsområden

  • Ätas färsk
  • I sallader
  • Som dessert
  • I smoothies
  • Som dekoration

Så Väljer Du Rätt

Välj meloner som känns tunga för sin storlek, har ett gult eller krämigt gult område där den legat på marken, och som ger ett dovt, ihåligt ljud när du knackar på den.

Roliga Smaker att Kombinera med Vattenmelon, gul

Gul vattenmelon + mynta
Den fräscha myntan förstärker melonens söta och läskande karaktär
Gul vattenmelon + feta
Den salta osten kontrasterar perfekt mot melonens sötma

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Maj
Juni
Juli
Augusti
September

Förvaring

Förvaras i kylskåp. Hel melon kan förvaras i upp till en vecka. Skuren melon bör förvaras i tät behållare och ätas inom 3-4 dagar.

Kultivering & historia

Gula vattenmeloner är ursprungligen från Afrika och har odlats i tusentals år. De har blivit mer populära på senare år som en delikat och annorlunda variant av den klassiska vattenmelonen.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
30
Protein
0.6 g
Kolhydrater
7.6 g
Fett
0.2 g
Fiber
0.4 g

Vitaminer

Vitamin A
569 IU
Vitamin C
8.1 mg

Mineraler

Kalium
112 mg
Magnesium
15 mg

Hälsofördelar

  • Högt vatteninnehåll
  • Rik på antioxidanter
  • Låg kaloriinnehåll
  • Innehåller vitamin A och C

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept