Gustavs Kitchen

Tranbär, torkade

Torkade tranbär är söta och syrliga bär som har torkat och ofta sockrats lätt. De har en intensiv röd färg och en koncentrerad smak som är både söt och sur. Vanligtvis mindre och mer rynkiga än färska tranbär, med en tuggbar och något klistrig konsistens.

Användningsområden

  • I müsli och granola
  • Som topping på sallader
  • I bakverk som muffins och kakor
  • Som snack
  • I desserter
  • I grötssorter

Så Väljer Du Rätt

Välj tranbär som ser hela och fasta ut, utan tecken på mögel. Ju mörkare röd färg, desto mer koncentrerad smak.

Roliga Smaker att Kombinera med Tranbär, torkade

Torkade tranbär + getost + honung
En underbar balans mellan syrligt, krämigt och sött
Torkade tranbär + mandel + mörk choklad
Krispig, söt och lite bitter kombination med djupa smaker

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Tranbär, torkade

  • Russin (samma mängd)
  • Torkade blåbär (samma mängd)
  • Torkade körsbär (samma mängd)

Förvaring

Förvaras i tät behållare på sval, torr plats. Håller sig färska i flera månader.

Kultivering & historia

Tranbär har en lång historia hos ursprungsbefolkningen i Nordamerika, som använde dem både som mat och medicin. I Sverige har torkade tranbär blivit allt populärare som hälsosam mellanmålssnack och ingrediens i bakverk och sallader.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
123
Protein
0.4 g
Kolhydrater
33 g
Fett
0.4 g
Fiber
3.6 g

Vitaminer

Vitamin C
0.5 mg
Vitamin E
0.9 mg

Mineraler

Kalium
81 mg
Kalcium
8 mg

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept