Struts-ägg är extremt stora ägg från strutsen, världens största fågel. Ett enda struts-ägg motsvarar ungefär 24 vanliga hönsägg i volym. De har ett tjockt, kraftigt skal i en krämvit till ljusbruna nyanser och är kända för sin imponerande storlek och näringsvärde.
Användningsområden
- Stora omelett
- Bakverk
- Dekorativa äggskål
- Specialrätter på lyxrestauranger
- Matlagning för större sällskap
Tips från kocken
Kräver längre tillagningstid än vanliga ägg
Vispa äggvitan separat för bästa resultat
Perfekt för att göra stora portioner
Så Väljer Du Rätt
Välj ägg med helt, oskakat skal utan sprickor. Ju färskare ägg, desto bättre smak och konsistens.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Förvaring
Förvaras svalt och mörkt. Kan hålla sig upp till 3-4 veckor om det förvaras rätt. Bör förvaras i kylskåp efter öppnande.
Kultivering & historia
I Afrika, där strutsar ursprungligen kommer från, har ägg länge varit en del av den traditionella kosten. I moderna tider har struts-ägg blivit en delikatess och en intressant ingrediens inom gourmetmatlagning.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
240
Protein
20 g
Kolhydrater
0 g
Fett
17 g
Fiber
0 g
Vitaminer
Vitamin A
540 IU
Vitamin D
82 IU
Vitamin E
2.1 mg
Mineraler
Järn
3.2 mg
Kalcium
54 mg
Zink
2.1 mg
Hälsofördelar
- Högt proteininnehåll
- Rik på vitaminer och mineraler
- Bra källa till järn och zink