Gustavs Kitchen

Struts-ägg

Struts-ägg är extremt stora ägg från strutsen, världens största fågel. Ett enda struts-ägg motsvarar ungefär 24 vanliga hönsägg i volym. De har ett tjockt, kraftigt skal i en krämvit till ljusbruna nyanser och är kända för sin imponerande storlek och näringsvärde.

Användningsområden

  • Stora omelett
  • Bakverk
  • Dekorativa äggskål
  • Specialrätter på lyxrestauranger
  • Matlagning för större sällskap

Tips från kocken

Kräver längre tillagningstid än vanliga ägg

Vispa äggvitan separat för bästa resultat

Perfekt för att göra stora portioner

Så Väljer Du Rätt

Välj ägg med helt, oskakat skal utan sprickor. Ju färskare ägg, desto bättre smak och konsistens.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Förvaring

Förvaras svalt och mörkt. Kan hålla sig upp till 3-4 veckor om det förvaras rätt. Bör förvaras i kylskåp efter öppnande.

Kultivering & historia

I Afrika, där strutsar ursprungligen kommer från, har ägg länge varit en del av den traditionella kosten. I moderna tider har struts-ägg blivit en delikatess och en intressant ingrediens inom gourmetmatlagning.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
240
Protein
20 g
Kolhydrater
0 g
Fett
17 g
Fiber
0 g

Vitaminer

Vitamin A
540 IU
Vitamin D
82 IU
Vitamin E
2.1 mg

Mineraler

Järn
3.2 mg
Kalcium
54 mg
Zink
2.1 mg

Hälsofördelar

  • Högt proteininnehåll
  • Rik på vitaminer och mineraler
  • Bra källa till järn och zink

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept