Strömming är en liten fet sill som är typisk för Östersjön. Den har en silvrig färg, mjuka fjäll och en fet, rik smak som är karakteristisk för östersjöfisk. Färsk strömming har en mild, havssaltig karaktär och är mycket uppskattad i nordisk matlagning.
Användningsområden
- Inlagd
- Stekt
- Grillad
- I sallader
- Som pålägg
- I fiskgratäng
Roliga Smaker att Kombinera med Strömming, färsk
Strömming + äpple + rödlök
Den salta fisken balanseras av syrligt äpple och mild rödlök
Strömming + dill + citron
Fräsch kombination där dillens örtkraft möter citronens syrlighet
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Förvaring
Förvara färsk strömming mycket kallt, helst på is. Konsumera inom 1-2 dagar efter inköp. Kan frysas i upp till 3 månader.
Kultivering & historia
Strömming är en central del av den svenska matlagningstraditionen, särskilt i kustregionerna. Den har varit en viktig proteinkälla och handelsvara i Sverige sedan medeltiden. Klassiska rätter som strömming med potatis, inlagd strömming och strömmingssallad är älskade delar av den svenska matkultur.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
208
Protein
18.6 g
Kolhydrater
0 g
Fett
14.5 g
Fiber
0 g
Vitaminer
D-vitamin
5.2 μg
B12-vitamin
8.7 μg
Mineraler
Selen
41.5 μg
Kalium
325 mg
Hälsofördelar
- Rik på omega-3 fettsyror
- Högt proteininnehåll
- God källa till D-vitamin
- Innehåller selen och B12-vitamin