Gustavs Kitchen

Strömming, färsk

Strömming är en liten fet sill som är typisk för Östersjön. Den har en silvrig färg, mjuka fjäll och en fet, rik smak som är karakteristisk för östersjöfisk. Färsk strömming har en mild, havssaltig karaktär och är mycket uppskattad i nordisk matlagning.

Användningsområden

  • Inlagd
  • Stekt
  • Grillad
  • I sallader
  • Som pålägg
  • I fiskgratäng

Roliga Smaker att Kombinera med Strömming, färsk

Strömming + äpple + rödlök
Den salta fisken balanseras av syrligt äpple och mild rödlök
Strömming + dill + citron
Fräsch kombination där dillens örtkraft möter citronens syrlighet

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Förvaring

Förvara färsk strömming mycket kallt, helst på is. Konsumera inom 1-2 dagar efter inköp. Kan frysas i upp till 3 månader.

Kultivering & historia

Strömming är en central del av den svenska matlagningstraditionen, särskilt i kustregionerna. Den har varit en viktig proteinkälla och handelsvara i Sverige sedan medeltiden. Klassiska rätter som strömming med potatis, inlagd strömming och strömmingssallad är älskade delar av den svenska matkultur.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
208
Protein
18.6 g
Kolhydrater
0 g
Fett
14.5 g
Fiber
0 g

Vitaminer

D-vitamin
5.2 μg
B12-vitamin
8.7 μg

Mineraler

Selen
41.5 μg
Kalium
325 mg

Hälsofördelar

  • Rik på omega-3 fettsyror
  • Högt proteininnehåll
  • God källa till D-vitamin
  • Innehåller selen och B12-vitamin

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept