Snäckor är en delikatess inom den franska matlagningen, särskilt kända som escargots. De är mjuka blötdjur med ett hårt, spiralformat skal som äts efter noggrann beredning. Traditionellt tillagas de med vitlökssmör och serveras som en förrätt eller aptitretare.
Användningsområden
- Gratinerade med vitlökssmör
- I pastarätt
- Som förrätt
- I sallader
- Stekta som tilltugg
Så Väljer Du Rätt
Välj snäckor som är hela och utan skador. Färska snäckor ska ha en blank och ren skal. Konserverade snäckor bör vara från välrenommerade producenter.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Snäckor
- Musslor (liknande mängd)
- Räkor (något mindre mängd)
- Ostron (liknande mängd)
Förvaring
Färska snäckor bör förvaras kallt och ätas inom 1-2 dagar. Konserverade snäckor kan förvaras längre enligt förpackningens anvisningar.
Kultivering & historia
I Frankrike är snäckor en älskad delikatess som ofta serveras som en sofistikerad förrätt. De har varit en del av den franska matlagningstraditionen sedan romartiden och anses vara en lyxig och läcker rätt.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
90
Protein
16 g
Kolhydrater
2 g
Fett
1.4 g
Fiber
0 g
Vitaminer
B12
2.5 μg
Järn
3.2 mg
Mineraler
Kalcium
100 mg
Fosfor
180 mg
Allergivarningar
- Kan orsaka allergiska reaktioner
- Innehåller skaldjursprotein
Hälsofördelar
- Hög proteinhalt
- Lågt fettinnehåll
- Källa till järn och vitamin B12