Användningsområden
- Slånbärssnaps och likör
- Sylt och marmelad
- Saft och vin
- Smaksättning i desserter
- Blandas med andra bär i pajer och kakor
Tips från kocken
Frys bären före användning om de inte utsatts för frost, detta mildrar beskheten
Använd inte för mycket socker initialt, smaka av efterhand
Kombinera gärna med mildare bär för en balanserad smak
Så Väljer Du Rätt
Välj mogna bär som är mörkt blålila till svarta och har ett vaxartat överdrag. Bären bör vara fasta men inte hårda. Plocka helst efter första frosten eller frys dem före användning för att minska beskheten.
Roliga Smaker att Kombinera med Slånbär
Smakprofil
Alternativ till Slånbär
- Blåbär (samma mängd)
- Aronia (samma mängd)
- Körsbär (samma mängd plus extra sötning)
Säsong
Förvaring
Färska bär kan förvaras i kylskåp upp till en vecka. För längre förvaring rekommenderas frysning eller torkning. Bären bör helst plockas efter första frosten eller frysas före användning för bästa smak.
Kultivering & historia
Slånbär har en lång historia i svensk matkultur och har traditionellt använts till saft, vin och snaps. De har historiskt sett varit en viktig källa till C-vitamin under vintern. I folktron ansågs slånbärsbusken ha magiska egenskaper och användes som skydd mot onda makter.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på C-vitamin
- Innehåller antioxidanter
- Bra källa till flavonoider
- Stödjande för immunförsvaret