Gustavs Kitchen

Sill, färsk

Sill är en fet fisk med silvrig färg och en karakteristisk, mild fistig smak. Den är relativt liten, vanligtvis mellan 20-30 cm lång, med ett mjukt, oljigt kött som är rikt på omega-3 fettsyror. Färsk sill har en fast konsistens och en fräsch, havslik doft.

Användningsområden

  • Gravad
  • Stekt
  • Rökt
  • I sallader
  • Som pålägg
  • I sillbord

Så Väljer Du Rätt

Välj sill med fast, blank hud och klara ögon. Den ska ha en fräsch, havslik doft utan stark fistig lukt. Undvik sill med missfärgningar eller slapp konsistens.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

Förvaring

Förvara färsk sill i kylskåp och konsumera inom 1-2 dagar efter inköp. Täck den väl för att förhindra luktspridning. För längre förvaring kan den frysas i upp till 3 månader.

Kultivering & historia

Sill är en extremt viktig del av nordisk matkultur, särskilt i Sverige. Den har historiskt varit en avgörande proteinkälla och är fortfarande central i många traditionella rätter som sillbord, sillsallad och gravad sill. I Sverige är sill nästan synonymt med festliga tillfällen som midsommar och julbord.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
158
Protein
17.9 g
Kolhydrater
0 g
Fett
9 g
Fiber
0 g

Vitaminer

D-vitamin
3.2 μg
B12-vitamin
1.1 μg

Mineraler

Selen
41.5 μg
Kalium
325 mg

Hälsofördelar

  • Rik på omega-3 fettsyror
  • Högt proteininnehåll
  • Källa till D-vitamin
  • Innehåller selen och B12-vitamin

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept