Russin är torkade vindruvor med en söt, koncentrerad smak. De är mörkbruna till svarta, rynkiga och har en mjuk, klibbig konsistens. Kan vara ljusa eller mörka beroende på torkningsmetod och druvsorter.
Användningsområden
- I bakverk
- Som snacks
- I müsli och flingor
- I sallader
- Som topping på gröt
- I köttgrytor
Så Väljer Du Rätt
Välj russin som är hela, mjuka och blankt mörka. Undvik russin som ser torra, hårda eller har vita kristallartade fläckar.
Roliga Smaker att Kombinera med Russin
Russin + mandel + kanel
En klassisk kombination där russinens sötma möter mandelns nötighet och kanelns värmande kryddighet
Russin + vitt vin + kryddnejlika
En sofistikerad smakkombination där vinet mjukar upp russinens sötma och kryddnejlikan tillför djup
Russin + spenat + pinjenötter
En balanserad mix av sötma, grönsakens fräschör och nöternas krämighet
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Russin
- Torkade tranbär (samma mängd)
- Torkade blåbär (samma mängd)
- Dadlar (något mindre mängd pga högre sötma)
Förvaring
Förvaras i tät behållare på sval, torr plats. Kan hålla sig upp till 6-12 månader.
Kultivering & historia
Russin har varit en viktig handelsvara sedan antiken och har använts i matlagning och bakverk över hela världen. I Sverige är de särskilt populära i julbaket, som i pepparkaker och lussekatter. De härstammar ursprungligen från vindruvor som torkas för att bevara dem längre.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
299
Protein
3.1 g
Kolhydrater
79.2 g
Fett
0.5 g
Fiber
4.5 g
Vitaminer
Järn
2.5 mg
Kalium
749 mg
Vitamin B6
0.2 mg
Mineraler
Kalcium
50 mg
Magnesium
32 mg
Fosfor
71 mg
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- Bra källa till järn
- Innehåller fibrer som främjar matsmältningen
- Naturlig energikälla