Revbensspjäll är en populär köttbit från griskroppen, bestående av revben med kött som sitter fast längs benen. De är kända för sin rika smak, mörhet och höga köttighet. Traditionellt tillagas de långsamt genom rökning, grillning eller ugnsstekning för att göra köttet mört och få en härlig karamelliserad yta.
Användningsområden
- Grillad
- Ugnsrostad
- Rökt
- Som huvudrätt
- I BBQ-rätter
Så Väljer Du Rätt
Välj revbensspjäll med jämn köttfördelning, vacker marmorering och utan stora fettlager. Färskt kött ska ha en rosa-röd färg och vara fast vid beröring.
Roliga Smaker att Kombinera med Revbensspjäll
Revbensspjäll + honung + chili
Honungens sötma balanserar köttets feta karaktär medan chilin tillför en het kick
Revbensspjäll + whiskey + rökt paprika
Whiskeyn ger djup och komplexitet, medan rökt paprika förstärker den grillande karaktären
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Förvaring
Förvaras i kylskåp och används inom 2-3 dagar efter inköp. Kan frysas i upp till 3 månader om de förpackas väl.
Kultivering & historia
Revbensspjäll är en älskad rätt inom BBQ-kulturen, särskilt i södra USA, men har också blivit mycket populär i Sverige. De förekommer ofta på grillfester, restauranger och som festmat. I Sverige serveras de ofta marinerade och grillade, med olika typer av såser och tillbehör.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
292
Protein
24 g
Kolhydrater
0 g
Fett
22 g
Fiber
0 g
Vitaminer
B12
2.5 μg
B6
0.4 mg
Mineraler
Järn
1.5 mg
Zink
3.5 mg
Hälsofördelar
- Rik på protein
- Källa till järn
- Innehåller B-vitaminer