Användningsområden
- Färska som snacks
- I desserter och bakverk
- Till sylt och marmelad
- I kompott
- Som garnering på tårtor och pajer
Tips från kocken
Grilla halva plommon med honung för en spännande dessert
Använd inte övermogna plommon i bakverk då de kan göra degen blöt
Skalet kan bli beskt vid långvarig tillagning, skala vid behov
Så Väljer Du Rätt
Välj plommon som känns fasta men ger efter något vid lätt tryck. De ska ha en jämn färg utan bruna fläckar eller skador. En lätt vitaktig hinna på skalet är naturlig och inget tecken på dålig kvalitet.
Roliga Smaker att Kombinera med Plommon, röda
Smakprofil
Alternativ till Plommon, röda
- Blå plommon (samma mängd)
- Nektariner (samma mängd)
- Persikor (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvaras i rumstemperatur tills de är mogna, därefter i kylskåp upp till en vecka. Mogna plommon känns lätt mjuka när man trycker försiktigt på dem. Undvik att stapla dem på varandra för att förhindra tryckskador.
Kultivering & historia
Plommon har länge varit en uppskattad frukt i Sverige, särskilt under sensommaren när de inhemska sorterna mognar. De röda plommonen är populära både för färsk konsumtion och för syltning. I svensk mattradition används de ofta i desserter, kakor och som kompott.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rika på antioxidanter
- Bra källa till C-vitamin
- Innehåller kostfiber som är bra för matsmältningen
- Lågt kaloriinnehåll