Gustavs Kitchen

Plommon, röda

Röda plommon är en saftig och söt stenfrukt med en vacker röd till mörkröd färg. Fruktköttet är gult till rödaktigt och har en balanserad blandning av sötma och syrlighet. Skalet är tunt och ätbart med en lätt syrlig smak.

Användningsområden

  • Färska som snacks
  • I desserter och bakverk
  • Till sylt och marmelad
  • I kompott
  • Som garnering på tårtor och pajer

Tips från kocken

Grilla halva plommon med honung för en spännande dessert

Använd inte övermogna plommon i bakverk då de kan göra degen blöt

Skalet kan bli beskt vid långvarig tillagning, skala vid behov

Så Väljer Du Rätt

Välj plommon som känns fasta men ger efter något vid lätt tryck. De ska ha en jämn färg utan bruna fläckar eller skador. En lätt vitaktig hinna på skalet är naturlig och inget tecken på dålig kvalitet.

Roliga Smaker att Kombinera med Plommon, röda

Rött plommon + rosmarin + getost
Den söta frukten balanseras perfekt av rosmarinens örtkryddighet och getostens sälta
Rött plommon + mörk choklad + chili
En överraskande kombination där plommonets sötma möter chokladens djup och chilins hetta
Rött plommon + pistage + honung
Nötiga pistager kompletterar plommonets sötma medan honungen binder ihop smakerna

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Plommon, röda

  • Blå plommon (samma mängd)
  • Nektariner (samma mängd)
  • Persikor (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Augusti
September

Förvaring

Förvaras i rumstemperatur tills de är mogna, därefter i kylskåp upp till en vecka. Mogna plommon känns lätt mjuka när man trycker försiktigt på dem. Undvik att stapla dem på varandra för att förhindra tryckskador.

Kultivering & historia

Plommon har länge varit en uppskattad frukt i Sverige, särskilt under sensommaren när de inhemska sorterna mognar. De röda plommonen är populära både för färsk konsumtion och för syltning. I svensk mattradition används de ofta i desserter, kakor och som kompott.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
46
Protein
0.7 g
Kolhydrater
11.4 g
Fett
0.3 g
Fiber
1.4 g

Vitaminer

Vitamin C
9.5 mg
Vitamin A
345 IU
Vitamin K
6.4 µg

Mineraler

Kalium
157 mg
Magnesium
7 mg
Fosfor
16 mg

Hälsofördelar

  • Rika på antioxidanter
  • Bra källa till C-vitamin
  • Innehåller kostfiber som är bra för matsmältningen
  • Lågt kaloriinnehåll

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Relativt lågt om lokalt odlad.
Övermogna plommon kan användas till sylt eller kompott.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept