Williams päron är en klassisk päronvariant med en distinkt päronform - smal vid skaftet och bredare vid nederdelen. Skalet är tunn och har en ljust grön till gul färg när den är mogen. Köttet är mjukt, saftigt och har en söt, aromatisk smak med en smältande textur.
Användningsområden
- Ätas färska
- I desserter
- I sallader
- Bakade päron
- Päronmos
- I smoothies
Så Väljer Du Rätt
Välj päron som känns fasta men ger efter lätt när du trycker vid skaftet. Undvik päron med märken, mjuka fläckar eller tecken på röta. Williams päron mognar snabbt, så förvara dem vid rumstemperatur tills de blir mjuka.
Roliga Smaker att Kombinera med Päron, Williams
Williams päron + blåmögelost + honung
En klassisk kombination där det krämiga blåmögelosten möter päronets sötma, balanserad av honungens blomliga ton
Williams päron + choklad + mandlar
Päronets mjukhet kompletteras av chokladens rikedom och mandlarnas krunch
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Säsong
Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
Förvaring
Förvara omogna päron i rumstemperatur. När de börjar bli mjuka, förvara dem i kylskåp för att bromsa mognadsprocessen. Mogna päron håller sig i kylskåp i 3-5 dagar.
Kultivering & historia
Williams päronet utvecklades i England på 1700-talet och är en av de mest populära päronsorterna världen över. I Sverige har den blivit särskilt älskad för sin mjuka, smältande konsistens och söta smak. Den är också känd för att vara grunden i den berömda päronlikören Poire Williams från Frankrike.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
57
Protein
0.4 g
Kolhydrater
15.2 g
Fett
0.1 g
Fiber
3.1 g
Vitaminer
C-vitamin
4.4 mg
K-vitamin
4.4 µg
Mineraler
Kalium
116 mg
Magnesium
7 mg
Hälsofördelar
- Rik på fiber
- Innehåller antioxidanter
- Kan hjälpa till att sänka kolesterol
- Stödjer matsmältningen