Gustavs Kitchen

Päron, torkade

Torkade päron är en koncentrerad och söt variant av färska päron, där vatten avlägsnats genom torkning. De har en djup, karamelliserad sötma och en lätt klibbig konsistens. Färgen varierar från ljusbrun till mörkbrun beroende på torkningsmetod och päronsort.

Användningsområden

  • Som mellanmål
  • I müsli och granola
  • I bakverk
  • Som topping på yoghurt
  • I desserter
  • I sallader

Så Väljer Du Rätt

Välj päron som ser hela och mjuka ut, utan tecken på mögel. De ska ha en jämn, mörkbrun färg och en lätt klibbig yta.

Roliga Smaker att Kombinera med Päron, torkade

Torkade päron + blå ost + honung
En fantastisk kombination där de sötliga torkade päronen möter den salta, krämiga blåmögelosten, med honungens blommiga sötma som brygga
Torkade päron + mandel + kanel
En varm, kryddig smakkombination där päronen ger sötma, mandeln textur och kanelen djup

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Päron, torkade

  • Torkade äpplen (samma mängd)
  • Torkade aprikoser (samma mängd)
  • Russin (något mindre mängd)

Förvaring

Förvaras i tät behållare på sval, torr plats. Håller sig färska i upp till 6-12 månader.

Kultivering & historia

I Sverige har torkning av frukt varit en traditionell metod för att bevara skörd under vintern. Torkade päron har använts både som mellanmål och ingrediens i bakverk och desserter.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
260
Protein
2.5 g
Kolhydrater
67 g
Fett
0.5 g
Fiber
8 g

Vitaminer

Vitamin C
2 mg
Vitamin K
4 μg

Mineraler

Kalium
500 mg
Magnesium
20 mg
Kalcium
40 mg

Hälsofördelar

  • Rik på kostfiber
  • Innehåller antioxidanter
  • Bra källa till kalium
  • Kan hjälpa till att reglera matsmältningen

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept