Laxfilé är en populär fiskprodukt som består av den rensade och beniga filén från laxen. Den har en mjuk, rosa till orangerosa färg och en rik, smörig konsistens. Laxen är känd för sin höga halt av omega-3-fettsyror och sin läckra, något söta smak som passar i många olika rätter.
Användningsområden
- Grillad
- Bakad
- Ångad
- I sushi
- Som carpaccio
- I sallader
- Rökt
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Laxfilé
- Öring (samma mängd)
- Arktisk röding (samma mängd)
- Torsk (något mindre mängd)
Förvaring
Förvara rå laxfilé i kylskåp och använd inom 1-2 dagar. Kan frysas i upp till 3 månader om den förvaras väl förpackad.
Kultivering & historia
Lax är en mycket viktig del av nordisk matkultur, särskilt i Sverige, Norge och Finland. Den används i traditionella rätter som gravlax, och är en uppskattad ingrediens både i vardagsmat och vid festliga tillfällen.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
208
Protein
22 g
Kolhydrater
0 g
Fett
13 g
Fiber
0 g
Vitaminer
D-vitamin
10.9 μg
B12
3.2 μg
Selen
31.5 μg
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på omega-3-fettsyror
- Högt proteininnehåll
- Källa till D-vitamin
- Innehåller selen och B-vitaminer
Miljöpåverkan
Växthusgaser: Odlad lax har lägre klimatpåverkan än många andra köttprotein.
Använd hela fisken, även skinn och ben för buljong.