Gustavs Kitchen

Kräftstjärtar

Kräftstjärtar är den delikata, köttiga delen av sötvattenskräftan. De är vita till färgen, har en fast, len textur och en mild, söt skaldjurssmak. Traditionellt en älskad delikatess i Sverige, särskilt under kräftskiveperioden i augusti.

Användningsområden

  • Som förrätt
  • I sallader
  • På smörgås
  • Som del i fisksoppor
  • Grillad som tilltugg

Så Väljer Du Rätt

Välj kräftstjärtar som ser fasta och vita ut, utan missfärgningar. Färska eller snabbfrysta är att föredra. Undvik de som luktar starkt eller har slemmig yta.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Kräftstjärtar

  • Räkor (samma mängd)
  • Krabbkött (något mindre mängd)
  • Humrar (något mindre mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Juli
Augusti

Förvaring

Färska kräftstjärtar förvaras i kylskåp och bör ätas inom 1-2 dagar. Frysta kan förvaras upp till 3 månader.

Kultivering & historia

I Sverige är kräftor en älskad sommartradition, med kräftskivor som en viktig social och kulinarisk händelse. Sedan 1500-talet har kräftor varit en uppskattad delikatess, särskilt i mellersta och södra Sverige.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
82
Protein
16.5 g
Kolhydrater
1.1 g
Fett
1.2 g
Fiber
0 g

Vitaminer

Vitamin B12
1.2 μg
Vitamin D
1.0 μg

Mineraler

Zink
2.5 mg
Selen
35 μg

Allergivarningar

  • Innehåller skaldjur

Hälsofördelar

  • Högt proteininnehåll
  • Lågt i kalorier
  • Källa till omega-3 fettsyror
  • Innehåller viktiga mineraler som zink och selen

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept