Kräftstjärtar är den delikata, köttiga delen av sötvattenskräftan. De är vita till färgen, har en fast, len textur och en mild, söt skaldjurssmak. Traditionellt en älskad delikatess i Sverige, särskilt under kräftskiveperioden i augusti.
Användningsområden
- Som förrätt
- I sallader
- På smörgås
- Som del i fisksoppor
- Grillad som tilltugg
Så Väljer Du Rätt
Välj kräftstjärtar som ser fasta och vita ut, utan missfärgningar. Färska eller snabbfrysta är att föredra. Undvik de som luktar starkt eller har slemmig yta.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Kräftstjärtar
- Räkor (samma mängd)
- Krabbkött (något mindre mängd)
- Humrar (något mindre mängd)
Säsong
Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Juli
Augusti
Förvaring
Färska kräftstjärtar förvaras i kylskåp och bör ätas inom 1-2 dagar. Frysta kan förvaras upp till 3 månader.
Kultivering & historia
I Sverige är kräftor en älskad sommartradition, med kräftskivor som en viktig social och kulinarisk händelse. Sedan 1500-talet har kräftor varit en uppskattad delikatess, särskilt i mellersta och södra Sverige.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
82
Protein
16.5 g
Kolhydrater
1.1 g
Fett
1.2 g
Fiber
0 g
Vitaminer
Vitamin B12
1.2 μg
Vitamin D
1.0 μg
Mineraler
Zink
2.5 mg
Selen
35 μg
Allergivarningar
- Innehåller skaldjur
Hälsofördelar
- Högt proteininnehåll
- Lågt i kalorier
- Källa till omega-3 fettsyror
- Innehåller viktiga mineraler som zink och selen