Gustavs Kitchen

Kassler

Kassler är en traditionell svensk charkuterivara gjord av rökt och saltad fläskkam. Den har en karakteristisk rosa färg och en mild, något salt och rökt smak. Kassler är en populär ingrediens i svenska hushåll och används ofta i varma rätter, sandwich och som pålägg.

Användningsområden

  • Stekt som huvudrätt
  • I sallader
  • Som pålägg
  • I gratänger
  • I soppor

Så Väljer Du Rätt

Välj kassler med jämn, rosa färg utan mörkare partier. Lukta efter en mild, rökt doft. Undvik kassler med blöta eller sönderdelade ytor.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Kassler

  • Skinka (samma mängd)
  • Rökt kalkon (samma mängd)
  • Vegetarisk chark (samma mängd)

Förvaring

Förvaras kallt i kylskåp och konsumeras inom 5-7 dagar efter öppnande. Kan frysas i upp till 3 månader.

Kultivering & historia

Kassler är en älskad del av den svenska matlagningstraditionen och har anor från 1800-talets konserveringsmetoder. Namnet tros komma från den tyska termen för att salta och röka kött. Den är särskilt populär i husmanskost och festliga måltider.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
250
Protein
18 g
Kolhydrater
0 g
Fett
20 g
Fiber
0 g

Vitaminer

B12
2.5 μg
B6
0.4 mg

Mineraler

Järn
1.2 mg
Zink
2.5 mg

Hälsofördelar

  • Bra proteinkälla
  • Innehåller viktiga B-vitaminer

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept