Gustavs Kitchen

Julskinka

Julskinka är en traditionell svensk julrätt, vanligtvis gjord av rökt eller kokt fläsksida som är glaserad och dekorerad. Den är en central del av det svenska julbordet och har en gyllenbrun färg med en karakteristisk söt och kryddig glasyr.

Användningsområden

  • Julbord
  • Smörgås
  • Kall aptitretare
  • Julens huvudrätt

Så Väljer Du Rätt

Välj en skinka med jämn färg, fast konsistens och utan större fettansamlingar. Se efter att skinkan är färskt rökt eller beredd och har en blank, gyllenbrun yta.

Roliga Smaker att Kombinera med Julskinka

Julskinka + Dijon senap + Honung
Den salta skinkan balanseras perfekt av senapens hetta och honungens sötma
Julskinka + Rödkål + Äpple
Syrlig rödkål och sött äpple ger en fräsch kontrast till den rika skinkan

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
November
December

Förvaring

Förvaras kallt, täckt i kylskåp. Kan sparas i upp till 5-7 dagar efter tillagning. Kan även frysas i upp till 2-3 månader.

Kultivering & historia

Julskinka är en älskad tradition i Sverige som har varit en del av julbordet i generationer. Förberedelsen av skinkan är ofta en familjehändelse där receptet går i arv och varje familj har sina egna unika sätt att tillaga och servera den.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
250
Protein
20 g
Kolhydrater
2 g
Fett
18 g
Fiber
0 g

Vitaminer

Mineraler

Hälsofördelar

  • Rik på protein
  • Källa till B-vitaminer

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept