Gustavs Kitchen

Harfilé

Harfilé är en delikat köttbit från hare, känd för sin mörka, rika och något vildare smak jämfört med tamdjurskött. Köttet är magert, mörkrött och har en intensiv, jordig karaktär som passar utmärkt i sophistikerade rätter.

Användningsområden

  • Stekt filé
  • Carpaccio
  • Grillad
  • I grytor
  • Som råvaror till finare rätter

Så Väljer Du Rätt

Välj färska, mörkröda filér utan missfärgningar. Köttet ska vara fast och ha en jämn färg. Lukta efter en ren, färsk doft utan avvikande lukter.

Roliga Smaker att Kombinera med Harfilé

Harfilé + tryffel + rostad lök
Den jordiga tryffeln förstärker harens vilda smak, medan den rostade löken tillför sötma och djup
Harfilé + lingon + rosmarin
Lingonens syrlighet balanserar det rika köttet, och rosmarin tillför en aromatisk kryddighet

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Harfilé

  • Rådjursfilé (samma mängd)
  • Kanin (något mindre mängd)
  • Kalvfilé (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Oktober
November
December

Förvaring

Förvara i kylskåp och använd inom 1-2 dagar efter inköp. Kan frysas i upp till 3 månader om den förvaras väl förpackad.

Kultivering & historia

I Sverige har harjakt en lång tradition, särskilt under höst och vinter. Harfilé är en uppskattad delikatess inom nordisk matlagning, ofta använd i viltmenyer och säsongsbetonade rätter.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
120
Protein
22 g
Kolhydrater
0 g
Fett
3 g
Fiber
0 g

Vitaminer

Mineraler

Hälsofördelar

  • Högt proteininnehåll
  • Lågt i fett
  • Rik på järn
  • Bra källa till B-vitaminer

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept