Gustavs Kitchen

Fläsklägg

Fläsklägg är en köttdel från grisen som består av den nedre delen av svinet ben, ovanför foten. Det är ett kraftigt styckningsdetalj med mycket senor, brosk och ben, vilket gör det perfekt för långsam tillagning. Köttet är rikt på smak och har en härlig gelatinös konsistens när det tillagas rätt.

Användningsområden

  • Ärtsoppa
  • Grytor
  • Långkok
  • Stek
  • Sylta

Tips från kocken

Låt köttet tillagas långsamt för att mjukna

Ta bort skinnet innan tillagning för mindre fett

Perfekt för grytor och soppor

Så Väljer Du Rätt

Välj fläsklägg med jämn färg och fast konsistens. Undvik styckningsdetaljer med missfärgningar eller blöta partier.

Roliga Smaker att Kombinera med Fläsklägg

Fläsklägg + Enbär + Rosmarin
De vilda smakerna från enbär och rosmarin förstärker köttets djupa, rika karaktär
Fläsklägg + Öl + Lök
Ölets malighet och lökens sötma skapar en fantastisk grund för långkok

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Fläsklägg

  • Fläskfot (samma mängd)
  • Nötstek (något mindre mängd)

Förvaring

Förvaras i kylskåp och används inom 2-3 dagar efter inköp. Kan frysas i upp till 3 månader.

Kultivering & historia

Fläsklägg är en klassisk ingrediens i svensk husmanskost och används ofta i traditionella rätter som ärtsoppa, fläskläggsstek och olika typer av grytor. Det är särskilt populärt under vinterhalvåret och har länge varit en uppskattad del av den svenska matlagningstraditionen.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
250
Protein
20 g
Kolhydrater
0 g
Fett
18 g
Fiber
0 g

Vitaminer

B12
1.5 μg
B6
0.3 mg

Mineraler

Järn
1.2 mg
Zink
2.5 mg

Hälsofördelar

  • Rik källa till protein
  • Innehåller viktiga mineraler som zink och järn
  • Bra källa till B-vitaminer

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept