Gustavs Kitchen

Dovhjortsfilé

Dovhjortsfilé är en delikat och mager köttbit från dovhjorten, ett vackert hjortdjur som lever i svenska skogar och hagmarker. Köttet har en mild, något söt smak som skiljer sig från andra viltsorter och är känt för sin fina, möra textur. Filén är särskilt uppskattad för sin låga fetthalt och rika proteininnehåll.

Användningsområden

    Så Väljer Du Rätt

    Välj filé som har en jämn, mörkröd färg utan missfärgningar. Köttet ska vara fast och ha en fin marmorering. Undvik filér med blöta eller gråaktiga partier.

    Smakprofil

    Sötma
    Sälta
    Syrlighet
    Beska
    Umami

    Förvaring

    Förvaras i kylskåp och tillagas helst inom 1-2 dagar efter inköp. Kan frysas i upp till 3 månader om den förpackas väl.

    Kultivering & historia

    Dovhjort har en lång tradition inom svensk jakt och matkultur. Viltkött har länge varit en viktig proteinkälla i det svenska kosthållet, särskilt i skogsregioner. Dovhjorten introducerades ursprungligen i Sverige som ett parkdjur men förekommer nu även i vilda bestånd.

    Näringsinformation (per 100g)

    Kalorier
    120
    Protein
    22 g
    Kolhydrater
    0 g
    Fett
    3 g
    Fiber
    0 g

    Vitaminer

    Mineraler

    Miljöpåverkan

    Gustavs Kitchen

    Mat & Recept