Gustavs Kitchen

Bleka

Bleka är en liten sötvattenfisk som tillhör karpfiskfamiljen. Den har en silvrig, avlång kropp med en något genomskinlig färg. Fisken är relativt liten, vanligtvis mellan 5-10 cm lång, och lever i lugnflytande vatten som sjöar, dammar och långsamma floder.

Användningsområden

  • Som del i fiskrätter
  • I soppor
  • Som tillbehör
  • I fiskpajer

Så Väljer Du Rätt

Välj bleka som ser fräsch ut med klar, silvrig färg och fast konsistens. Undvik fisk med missfärgningar eller stark fislukt.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Förvaring

Förvaras kallt, helst i kylskåp. Konsumera inom 1-2 dagar efter inköp. Kan frysas i upp till 3 månader.

Kultivering & historia

I Sverige är bleka en mindre känd fiskart som främst förekommer i vissa insjöar och vattensystem. Den har inte samma kulinariska betydelse som exempelvis sill eller lax, men är en viktig del av det akvatiska ekosystemet.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
70
Protein
12.5 g
Kolhydrater
0 g
Fett
2.5 g
Fiber
0 g

Vitaminer

D-vitamin
5 μg
B12
2.5 μg

Mineraler

Kalium
380 mg
Fosfor
200 mg

Hälsofördelar

  • Rik på protein
  • Lågt i kalorier
  • Innehåller omega-3 fettsyror

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept