Bleka är en liten sötvattenfisk som tillhör karpfiskfamiljen. Den har en silvrig, avlång kropp med en något genomskinlig färg. Fisken är relativt liten, vanligtvis mellan 5-10 cm lång, och lever i lugnflytande vatten som sjöar, dammar och långsamma floder.
Användningsområden
- Som del i fiskrätter
- I soppor
- Som tillbehör
- I fiskpajer
Så Väljer Du Rätt
Välj bleka som ser fräsch ut med klar, silvrig färg och fast konsistens. Undvik fisk med missfärgningar eller stark fislukt.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Förvaring
Förvaras kallt, helst i kylskåp. Konsumera inom 1-2 dagar efter inköp. Kan frysas i upp till 3 månader.
Kultivering & historia
I Sverige är bleka en mindre känd fiskart som främst förekommer i vissa insjöar och vattensystem. Den har inte samma kulinariska betydelse som exempelvis sill eller lax, men är en viktig del av det akvatiska ekosystemet.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
70
Protein
12.5 g
Kolhydrater
0 g
Fett
2.5 g
Fiber
0 g
Vitaminer
D-vitamin
5 μg
B12
2.5 μg
Mineraler
Kalium
380 mg
Fosfor
200 mg
Hälsofördelar
- Rik på protein
- Lågt i kalorier
- Innehåller omega-3 fettsyror