Gustavs Kitchen

Aprikoser, torkade

Torkade aprikoser är söta, mjuka och saftiga torkade frukter med en intensiv aprikossmak. De har en djup orange-brun färg och en klibbig, lätt klibbig konsistens. Tillverkade genom att varsamt torka färska aprikoser, vilket koncentrerar deras naturliga sötma och näringsämnen.

Användningsområden

  • I müsli och granola
  • Som mellanmål
  • I bakverk
  • I sallader
  • Som topping på yoghurt
  • I desserter

Så Väljer Du Rätt

Välj aprikoser som är mjuka men inte klibbiga. De ska ha en djup orange-brun färg och en söt doft. Undvik de som ser uttorkade eller mörknade ut.

Roliga Smaker att Kombinera med Aprikoser, torkade

Torkade aprikoser + mandel + honung
En klassisk kombination där aprikosernas sötma möter mandelns nötighet och honungens blommiga sötma
Torkade aprikoser + getost + timjan
En sofistikerad smakkombination där aprikosernas sötma balanseras av getostens sälta och timjanens örliga ton

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Aprikoser, torkade

  • Torkade persikor (samma mängd)
  • Torkade dadlar (något mindre mängd pga starkare sötma)
  • Torkade fikon (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.

Förvaring

Förvaras i tät behållare på sval, torr plats. Kan förvaras i upp till 6-12 månader. Undvik direkt solljus och fukt.

Kultivering & historia

Torkade aprikoser har en lång historia i mellanöstern och armenisk matlagning. De har använts i både söta och salta rätter, som mellanmål, i bakverk och som ingrediens i traditionella maträtter. I Sverige har de blivit populära som nyttigt mellanmål och ingrediens i müsli, bakverk och desserter.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
241
Protein
3.4 g
Kolhydrater
63.2 g
Fett
0.5 g
Fiber
7.3 g

Vitaminer

A-vitamin
180 µg
K-vitamin
3.3 µg
E-vitamin
4.3 mg

Mineraler

Kalium
1162 mg
Järn
2.7 mg
Magnesium
54 mg

Hälsofördelar

  • Rik på fiber
  • Bra källa till järn
  • Innehåller antioxidanter
  • Stödjer matsmältningen
  • Kan hjälpa till att reglera blodsocker

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept