Gustavs Kitchen

Karl Johan-svamp

Karljohansvamp är en stor, ädel matsvamp med ljusbrun till mörkbrun hatt och vit till ljusbrun fot. Under hatten finns ett vitt till olivgrönt rörlager. Köttet är fast och vitt, och behåller sin vita färg vid snitt. Svampen har en karakteristisk nötaktig doft och mild, behaglig smak som påminner om hasselnötter.

Användningsområden

  • I soppor och grytor
  • Stekt som tillbehör
  • Torkad som smaksättare
  • I risotto och pastarätter
  • Som del av svampsås

Tips från kocken

Torka gärna svampen med papper istället för att skölja den

Skär bort eventuella maskätna delar

Spara svampfoten till buljonger och fonder

För bästa smak, bryn svampen på hög värme tills den får fin färg

Så Väljer Du Rätt

Välj exemplar med fast, oskadad hatt och fot. Undvik svampar med mjuka eller missfärgade partier. Yngre exemplar är ofta bättre då de är fastare och mindre maskätna. Kontrollera rörlager under hatten - det ska vara vitt till ljusgrönt, inte gulbrunt eller mörkt.

Roliga Smaker att Kombinera med Karl Johan-svamp

Karljohansvamp + parmesan + timjan
Den nötiga svampsmaken förstärks av parmesanens umami medan timjan adderar aromatisk elegans
Karljohansvamp + brynt smör + salvia
Det brynta smörets nötighet kompletterar svampens naturliga smak medan salvia tillför en örtig dimension
Karljohansvamp + ägg + tryffelolja
Äggets krämighet möter svampens jordiga toner medan tryffeloljan förhöjer den lyxiga upplevelsen

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Karl Johan-svamp

  • Brunsopp (samma mängd)
  • Portabello (något större mängd)
  • Shiitake (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Juli
Augusti
September
Oktober

Förvaring

Färsk karljohansvamp håller sig 3-5 dagar i kylskåp om den förvaras i papperspåse. För långtidsförvaring rekommenderas torkning eller infrysning efter förvällning. Torkad karljohansvamp kan förvaras i upp till ett år i en lufttät behållare på en mörk och torr plats.

Kultivering & historia

Karljohansvamp är en av Sveriges mest uppskattade matsvampar och anses vara skogens kung bland svampar. Den fick sitt namn efter den franske kungen Karl XIV Johan, som var en stor svampälskare. I Italien är den känd som porcini och är en högt värderad ingrediens i det italienska köket.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
26
Protein
2.7 g
Kolhydrater
4.1 g
Fett
0.4 g
Fiber
2.3 g

Vitaminer

Vitamin D
3.1 μg
Niacin (B3)
3.8 mg
Vitamin C
4 mg

Mineraler

Kalium
420 mg
Fosfor
104 mg
Järn
1.7 mg

Hälsofördelar

  • Rik på D-vitamin
  • God proteinkälla
  • Innehåller antioxidanter
  • Lågt kaloriinnehåll

Miljöpåverkan

Vatten: Inget extra vatten behövs då den växer vilt.
Växthusgaser: Mycket lågt klimatavtryck vid lokal plockning.
Hela svampen kan användas, även foten. Torkade exemplar kan användas som smaksättare..

Gustavs Kitchen

Mat & Recept