Användningsområden
- I soppor och grytor
- Stekt som tillbehör
- Torkad som smaksättare
- I risotto och pastarätter
- Som del av svampsås
Tips från kocken
Torka gärna svampen med papper istället för att skölja den
Skär bort eventuella maskätna delar
Spara svampfoten till buljonger och fonder
För bästa smak, bryn svampen på hög värme tills den får fin färg
Så Väljer Du Rätt
Välj exemplar med fast, oskadad hatt och fot. Undvik svampar med mjuka eller missfärgade partier. Yngre exemplar är ofta bättre då de är fastare och mindre maskätna. Kontrollera rörlager under hatten - det ska vara vitt till ljusgrönt, inte gulbrunt eller mörkt.
Roliga Smaker att Kombinera med Karl Johan-svamp
Smakprofil
Alternativ till Karl Johan-svamp
- Brunsopp (samma mängd)
- Portabello (något större mängd)
- Shiitake (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Färsk karljohansvamp håller sig 3-5 dagar i kylskåp om den förvaras i papperspåse. För långtidsförvaring rekommenderas torkning eller infrysning efter förvällning. Torkad karljohansvamp kan förvaras i upp till ett år i en lufttät behållare på en mörk och torr plats.
Kultivering & historia
Karljohansvamp är en av Sveriges mest uppskattade matsvampar och anses vara skogens kung bland svampar. Den fick sitt namn efter den franske kungen Karl XIV Johan, som var en stor svampälskare. I Italien är den känd som porcini och är en högt värderad ingrediens i det italienska köket.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på D-vitamin
- God proteinkälla
- Innehåller antioxidanter
- Lågt kaloriinnehåll