Användningsområden
- Rå i sallader
- Inlagd eller fermenterad
- Stekt eller woklad
- Riven som garnering
- I kimchi och andra asiatiska pickles
Tips från kocken
Blötlägg skivad rättika i kallt vatten för att mildra den skarpa smaken
Använd mandolin för jämna, tunna skivor
Kombinera med söta eller feta ingredienser för att balansera skärpan
Så Väljer Du Rätt
Välj fasta, tunga rättikor med slätt, glänsande skal utan sprickor eller mjuka fläckar. Mindre exemplar tenderar att vara mildare i smaken.
Roliga Smaker att Kombinera med Rättika, svart
Smakprofil
Alternativ till Rättika, svart
- Daikon (samma mängd)
- Rädisa (samma mängd men använd fler)
- Pepparrot (1/4 mängd (starkare smak))
Säsong
Förvaring
Förvaras bäst i kylskåp i en perforerad plastpåse eller grönsakslåda. Håller sig fräsch i 2-3 veckor. Skuren rättika bör användas inom några dagar.
Kultivering & historia
Svart rättika har länge varit en viktig ingrediens i asiatisk matlagning och medicin. I Europa har den använts sedan medeltiden, både som mat och för sina påstådda hälsoegenskaper. I Sverige är den mindre vanlig men har börjat dyka upp mer i butiker i takt med ökat intresse för asiatiska grönsaker.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på vitamin C
- Innehåller antioxidanter
- Stödjer matsmältningen
- Lågt kaloriinnehåll