Gustavs Kitchen

Rättika, svart

Svart rättika är en rotfrukt med mörkt svart skal och vitt, krispigt innanmäte. Den har en kraftig, pepparliknande smak som är både skarp och något bitter. Storleken varierar men är ofta mellan 10-15 cm i diameter.

Användningsområden

  • Rå i sallader
  • Inlagd eller fermenterad
  • Stekt eller woklad
  • Riven som garnering
  • I kimchi och andra asiatiska pickles

Tips från kocken

Blötlägg skivad rättika i kallt vatten för att mildra den skarpa smaken

Använd mandolin för jämna, tunna skivor

Kombinera med söta eller feta ingredienser för att balansera skärpan

Så Väljer Du Rätt

Välj fasta, tunga rättikor med slätt, glänsande skal utan sprickor eller mjuka fläckar. Mindre exemplar tenderar att vara mildare i smaken.

Roliga Smaker att Kombinera med Rättika, svart

Svart rättika + honung + äpple
Honungens sötma och äpplets friskhet balanserar rättikans skärpa
Svart rättika + miso + sesamolja
En umamisöt kombination där sesamoljan rundar av rättikans styrka
Svart rättika + citrus + dill
Citrusens syra och dillens örtkryddighet kompletterar rättikans pepprighet

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Rättika, svart

  • Daikon (samma mängd)
  • Rädisa (samma mängd men använd fler)
  • Pepparrot (1/4 mängd (starkare smak))

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
September
Oktober
November
December

Förvaring

Förvaras bäst i kylskåp i en perforerad plastpåse eller grönsakslåda. Håller sig fräsch i 2-3 veckor. Skuren rättika bör användas inom några dagar.

Kultivering & historia

Svart rättika har länge varit en viktig ingrediens i asiatisk matlagning och medicin. I Europa har den använts sedan medeltiden, både som mat och för sina påstådda hälsoegenskaper. I Sverige är den mindre vanlig men har börjat dyka upp mer i butiker i takt med ökat intresse för asiatiska grönsaker.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
28
Protein
1.2 g
Kolhydrater
6.1 g
Fett
0.2 g
Fiber
3.4 g

Vitaminer

Vitamin C
28 mg
Folat
25 μg

Mineraler

Kalium
322 mg
Kalcium
36 mg
Magnesium
16 mg

Hälsofördelar

  • Rik på vitamin C
  • Innehåller antioxidanter
  • Stödjer matsmältningen
  • Lågt kaloriinnehåll

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck vid lokal odling.
Både skal och blast kan användas i matlagning eller komposteras.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept