Användningsområden
- Som bas i sallader
- I smörgåsar och wraps
- Som garnering på tallrikar
- I smoothies
- Som wrap-ersättare för låg-kolhydratkost
Tips från kocken
Skölj bladen varsamt i kallt vatten och torka försiktigt i en salladsslungare
Riv större blad i mindre bitar för att undvika att behöva använda kniv som kan göra att bladen mörknar i kanterna
Servera direkt efter tillredning för bästa krispighet
Så Väljer Du Rätt
Välj blad som är fräscha, knapriga och har en ljus, levande färg. Undvik blad som är slokiga, missfärgade eller har bruna kanter. Mindre blad är ofta mildare i smaken.
Roliga Smaker att Kombinera med Bladsallad
Smakprofil
Alternativ till Bladsallad
- Rucola (samma mängd)
- Spenat (samma mängd)
- Romansallat (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvara bladsallad i kylskåp i en plastpåse med några små hål för ventilation. Bäst att inte tvätta bladen förrän de ska användas. Håller cirka 4-7 dagar i kylskåp om den förvaras rätt.
Kultivering & historia
Bladsallad har odlats i tusentals år och var en viktig gröda redan i det antika Egypten. I Sverige är det en av de vanligaste grönsakerna och odlas både kommersiellt och i hemträdgårdar. Den är en grundsten i modern salladskultur och används flitigt i det svenska köket.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- Bra källa till folat
- Innehåller vitamin K
- Lågt kaloriinnehåll