Gustavs Kitchen

Taro

Taro är en stärkelserik rotfrukt med brun, fjällig yta och krämvitt till ljuslila kött. Den har en mild, nötaktig smak och en krämig konsistens när den tillagas. Taro är en viktig basföda i många delar av världen och används både i matlagning och bakning.

Användningsområden

  • Kokt som sidorätt
  • I soppor och grytor
  • Som chips och snacks
  • I desserter och bakverk
  • Som mjöl för glutenfria alternativ

Tips från kocken

Använd handskar vid skalning då rå taro kan irritera huden

Skär i jämna bitar för jämn tillagning

Blötlägg skalad taro i kallt vatten för att förhindra missfärgning

Så Väljer Du Rätt

Välj fasta, tunga rötter utan mjuka fläckar eller sprickor. Ytan ska vara relativt jämn och fri från mögel. Mindre rötter tenderar att vara mörare och ha bättre smak.

Roliga Smaker att Kombinera med Taro

Taro + kokosmjölk + palmsocker
En klassisk asiatisk dessertkombo där tarons krämighet möter kokosmjölkens rikedom och palmsockrets karamellsötma
Taro + svart sesam + honung
Sesamens nötiga smak kompletterar tarons milda sötma, medan honungen binder ihop smakerna

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Taro

  • Potatis (samma mängd)
  • Sötpotatis (samma mängd)
  • Kassava (samma mängd)

Förvaring

Förvara taro torrt och svalt i rumstemperatur, ungefär som potatis. Undvik kylskåp då kyla kan påverka smak och konsistens. Använd inom 1-2 veckor. Skalad taro bör förvaras i vatten i kylskåp och användas inom några dagar.

Kultivering & historia

Taro har odlats i över 10 000 år och är en grundläggande ingrediens i många asiatiska och polynesiska kök. I Hawaii kallas den 'kalo' och anses vara en helig växt med stor kulturell betydelse. I Sverige blir taro allt mer populär i och med det ökande intresset för asiatisk matlagning.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
112
Protein
1.5 g
Kolhydrater
26.5 g
Fett
0.2 g
Fiber
4.1 g

Vitaminer

Vitamin C
4.5 mg
Vitamin E
2.4 mg
Vitamin B6
0.2 mg

Mineraler

Kalium
485 mg
Magnesium
33 mg
Fosfor
85 mg

Allergivarningar

  • Kan orsaka klåda i mun och hals om den inte tillagas ordentligt

Hälsofördelar

  • Rik på fiber
  • God källa till kalium
  • Innehåller antioxidanter
  • Lågt glykemiskt index

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Relativt lågt då den ofta odlas lokalt i tropiska regioner.
Hela roten kan användas, bladen kan också ätas när de tillagas korrekt.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept