Användningsområden
- Kokt som sidorätt
- I soppor och grytor
- Som chips och snacks
- I desserter och bakverk
- Som mjöl för glutenfria alternativ
Tips från kocken
Använd handskar vid skalning då rå taro kan irritera huden
Skär i jämna bitar för jämn tillagning
Blötlägg skalad taro i kallt vatten för att förhindra missfärgning
Så Väljer Du Rätt
Välj fasta, tunga rötter utan mjuka fläckar eller sprickor. Ytan ska vara relativt jämn och fri från mögel. Mindre rötter tenderar att vara mörare och ha bättre smak.
Roliga Smaker att Kombinera med Taro
Smakprofil
Alternativ till Taro
- Potatis (samma mängd)
- Sötpotatis (samma mängd)
- Kassava (samma mängd)
Förvaring
Förvara taro torrt och svalt i rumstemperatur, ungefär som potatis. Undvik kylskåp då kyla kan påverka smak och konsistens. Använd inom 1-2 veckor. Skalad taro bör förvaras i vatten i kylskåp och användas inom några dagar.
Kultivering & historia
Taro har odlats i över 10 000 år och är en grundläggande ingrediens i många asiatiska och polynesiska kök. I Hawaii kallas den 'kalo' och anses vara en helig växt med stor kulturell betydelse. I Sverige blir taro allt mer populär i och med det ökande intresset för asiatisk matlagning.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Allergivarningar
- Kan orsaka klåda i mun och hals om den inte tillagas ordentligt
Hälsofördelar
- Rik på fiber
- God källa till kalium
- Innehåller antioxidanter
- Lågt glykemiskt index