Användningsområden
- Stekt i smör som tillbehör
- I svampsås och svampstuvning
- Som ingrediens i soppor
- Torkad som smaksättare
- I pastarätter och risottor
Tips från kocken
Ta alltid bort det slemmiga skiktet på hatten innan tillagning
Unga exemplar har bäst smak och konsistens
Svampen kan bli något mörk vid tillagning, vilket är helt normalt
Torka gärna svampen i tunna skivor för framtida bruk
Så Väljer Du Rätt
Välj unga, fasta exemplar med ljust kött. Undvik äldre svampar med mörknade eller missfärgade porer. Ta bort det slemmiga ytskiktet på hatten före tillagning.
Smakprofil
Alternativ till Smörsopp
- Karljohansvamp (samma mängd)
- Stensopp (samma mängd)
- Champinjoner (något större mängd)
Säsong
Förvaring
Rensa svampen noga och ta bort slemskiktet på hatten. Förvara färsk svamp i papperspåse i kylskåp upp till 3-4 dagar. Kan med fördel torkas eller frysas efter förvällning.
Kultivering & historia
Smörsoppen är en uppskattad matsvamp i Sverige och har fått sitt namn på grund av det gula, smörlika köttet. Den växer ofta i symbios med tall och är en av de första svamparna som dyker upp på sensommaren. Den är särskilt populär bland nybörjarplockare eftersom den är lätt att känna igen och sällan förväxlas med giftiga arter.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Lågt kaloriinnehåll
- God proteinkälla för vegetarianer
- Innehåller antioxidanter
- Rik på D-vitamin