Användningsområden
- Rå i sallader och som garnering
- Inlagd eller fermenterad
- Stekt eller kokt i grytor och soppor
- Riven som tillbehör till asiatiska rätter
- Picklade skivor till sushi och andra japanska rätter
Tips från kocken
Blanchera kort före användning i varma rätter för att mildra den skarpa smaken
Skiva tunt för att få en mildare smak i sallader
Kan rivas och pressas för att få bort överskottsvätska innan tillagning
Så Väljer Du Rätt
Välj rättikor som känns fasta och tunga för sin storlek. Skalet ska vara slätt utan fläckar eller sprickor. Mindre exemplar är ofta mildare i smaken. Undvik rättikor som är mjuka eller har missfärgningar.
Roliga Smaker att Kombinera med Rättika, vit
Smakprofil
Alternativ till Rättika, vit
- Rädisa (samma mängd)
- Kålrabbi (samma mängd)
- Majrova (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvaras bäst i kylskåp, insvept i fuktig kökshandduk eller pappershandduk i en plastpåse med några hål. Håller sig fräsch i 2-3 veckor. Skuren rättika bör användas inom några dagar.
Kultivering & historia
Rättika är en grundläggande ingrediens i det östasiatiska köket, särskilt i Japan och Korea. I Sverige har den blivit mer populär i takt med det ökande intresset för asiatisk matlagning. Den används både rå och tillagad, och är särskilt uppskattad i fermenterade rätter som kimchi.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på vitamin C
- Lågt kaloriinnehåll
- Innehåller antioxidanter
- Bra för matsmältningen