Användningsområden
- Kokas och används i soppor och grytor
- Groddas till böngroddor
- Används i indiska dhalrätter
- Ingrediens i asiatiska desserter
- Mals till mjöl för användning i bakverk
Tips från kocken
Blötlägg gärna bönorna över natten för kortare koktid
Skölj bönorna noga före tillagning för att ta bort eventuella orenheter
Tillsätt salt först när bönorna är nästan färdigkokta för att undvika att skalet blir segt
För groddning, skölj bönorna 2-3 gånger dagligen för bästa resultat
Så Väljer Du Rätt
Välj hela, oskadade bönor med jämn färg. Undvik bönor med fläckar, sprickor eller tecken på insektsangrepp. Kontrollera alltid bäst före-datum och att förpackningen är oskadad.
Roliga Smaker att Kombinera med Mungbönor
Smakprofil
Alternativ till Mungbönor
- Gröna linser (samma mängd)
- Adzukibönor (samma mängd)
- Gröna ärtor (samma mängd)
Förvaring
Torra mungbönor kan förvaras i en lufttät behållare i rumstemperatur i upp till ett år. Kokta bönor håller sig i kylskåp i 3-4 dagar. Undvik fukt och direkt solljus vid förvaring.
Kultivering & historia
Mungbönor har använts i tusentals år i asiatisk matlagning och är särskilt populära i indisk och kinesisk kokkonst. I Sverige har de blivit mer kända genom ökat intresse för asiatisk mat och vegetarisk kosthållning. De är också populära för hemmaodling av groddar.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på protein och fiber
- Lågt glykemiskt index
- God källa till B-vitaminer
- Innehåller antioxidanter
- Bra järnkälla för vegetarianer