Användningsområden
- Riven som garnering till ramen och andra nudelsoppor
- Inlagd i tsukemono (japanska pickles)
- Rå i sallader och som crudité
- Kokt eller stekt i grytor och soppor
- Fermenterad i kimchi
Tips från kocken
Blötlägg riven daikon i kallt vatten några minuter för att mildra den skarpa smaken
Spara blasten - den kan användas i soppor eller wokas
För bästa textur, skiva eller riv daikon precis innan servering
Så Väljer Du Rätt
Välj daikonrötter som känns fasta och tunga för sin storlek. Ytan ska vara slät och fri från sprickor eller mörka fläckar. Mindre exemplar tenderar att vara mildare i smaken.
Roliga Smaker att Kombinera med Daikon (Japansk rättika)
Smakprofil
Alternativ till Daikon (Japansk rättika)
- Rättika (samma mängd)
- Kålrabbi (samma mängd)
- Rädisa (samma mängd men starkare smak)
Säsong
Förvaring
Förvara daikon i kylskåp, insvept i fuktig kökshandduk och plastpåse. Håller sig fräsch i cirka 1-2 veckor. Bladen bör tas bort före förvaring då de drar fukt från roten.
Kultivering & historia
Daikon är en grundläggande ingrediens i det japanska köket där den används både rå, tillagad och inlagd. Den spelar en viktig roll i många traditionella rätter och anses ha hälsofrämjande egenskaper enligt traditionell östasiatisk medicin.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på vitamin C
- Innehåller enzymer som underlättar matsmältningen
- Lågt kaloriinnehåll
- God källa till antioxidanter