Gustavs Kitchen

Daikon (Japansk rättika)

Daikon är en lång, vit rättika som kan bli upp till 40 cm lång. Den har en mild, något pepparliknande smak med en krispig, saftig konsistens. Smaken är mildare och mindre skarp än vanlig rädisa, med en lätt sötma.

Användningsområden

  • Riven som garnering till ramen och andra nudelsoppor
  • Inlagd i tsukemono (japanska pickles)
  • Rå i sallader och som crudité
  • Kokt eller stekt i grytor och soppor
  • Fermenterad i kimchi

Tips från kocken

Blötlägg riven daikon i kallt vatten några minuter för att mildra den skarpa smaken

Spara blasten - den kan användas i soppor eller wokas

För bästa textur, skiva eller riv daikon precis innan servering

Så Väljer Du Rätt

Välj daikonrötter som känns fasta och tunga för sin storlek. Ytan ska vara slät och fri från sprickor eller mörka fläckar. Mindre exemplar tenderar att vara mildare i smaken.

Roliga Smaker att Kombinera med Daikon (Japansk rättika)

Daikon + äpple + wasabi
Daikonens milda pepprighet kompletteras av äpplets sötma och wasabins hetta
Daikon + sesamolja + citron
Sesamoljans nötiga smak balanseras av daikonens krispighet och citronens syrlighet
Daikon + miso + ingefära
En umami-rik kombination där misopastan ger djup och ingefäran adderar värme

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Daikon (Japansk rättika)

  • Rättika (samma mängd)
  • Kålrabbi (samma mängd)
  • Rädisa (samma mängd men starkare smak)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
September
Oktober
November
December

Förvaring

Förvara daikon i kylskåp, insvept i fuktig kökshandduk och plastpåse. Håller sig fräsch i cirka 1-2 veckor. Bladen bör tas bort före förvaring då de drar fukt från roten.

Kultivering & historia

Daikon är en grundläggande ingrediens i det japanska köket där den används både rå, tillagad och inlagd. Den spelar en viktig roll i många traditionella rätter och anses ha hälsofrämjande egenskaper enligt traditionell östasiatisk medicin.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
18
Protein
0.6 g
Kolhydrater
4.1 g
Fett
0.1 g
Fiber
1.6 g

Vitaminer

Vitamin C
22 mg
Folat
28 μg

Mineraler

Kalium
230 mg
Kalcium
27 mg
Magnesium
16 mg

Hälsofördelar

  • Rik på vitamin C
  • Innehåller enzymer som underlättar matsmältningen
  • Lågt kaloriinnehåll
  • God källa till antioxidanter

Miljöpåverkan

Vatten: Relativt låg vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt till måttligt klimatavtryck vid lokal odling.
Hela roten kan användas, inklusive blast och skal.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept