Användningsområden
- Rostade i ugn
- Rårivna i sallader
- Inlagda
- Kokta och puréade
- Som ingrediens i soppor
- Chips och crisp
Tips från kocken
Skrubba försiktigt istället för att skala för att behålla näringsämnen
Förkoka gärna större betor innan de rostas för jämnare tillagning
Marinera rårivna betor i citron för att förhindra missfärgning
Så Väljer Du Rätt
Välj fasta, släta betor utan mjuka fläckar eller skador. Mindre betor tenderar att vara mörare och sötare. De bör kännas tunga för sin storlek, vilket indikerar bra vattenhalt och fräschör.
Roliga Smaker att Kombinera med Betor, vita
Smakprofil
Alternativ till Betor, vita
- Rödbeta (samma mängd)
- Gulbeta (samma mängd)
- Palsternacka (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvaras bäst i kylskåp, gärna i en plastpåse med några hål för ventilation. Kan hålla sig upp till flera månader om de förvaras vid rätt temperatur och luftfuktighet. Skär bort blasten men lämna cirka 2-3 cm kvar.
Kultivering & historia
Vita betor har traditionellt odlats i Europa, särskilt i länder som Tyskland och Frankrike. I Sverige har den inte varit lika vanlig som rödbetan, men har på senare år blivit mer populär i modern matlagning och som ett alternativ för dem som vill undvika rödbetans färgande egenskaper.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- Bra källa till fiber
- Innehåller folat
- Stödjer matsmältningen