Användningsområden
- Som mellanmål
- I gröt och müsli
- I bakverk och desserter
- I köttgrytor för sötma och djup
- Som naturligt sötningsmedel
- I frukostblandningar
- Som garnering på ostar
Tips från kocken
Blötlägg sviskon i varmt te eller vin för extra smak
Hacka sviskon lätt oljad kniv för att undvika att de klibbar
För bästa resultat i bakning, blötlägg sviskonen först för att göra dem extra saftiga
Så Väljer Du Rätt
Välj sviskon som är mjuka men fasta, med en blank yta. De ska vara mörkbruna till färgen och kännas fuktiga när man klämmer på dem. Undvik sviskon som är extremt hårda, har mögel eller sockerkristaller på ytan.
Roliga Smaker att Kombinera med Sviskon (torkade plommon)
Smakprofil
Alternativ till Sviskon (torkade plommon)
- Russin (samma mängd)
- Torkade fikon (samma mängd)
- Torkade dadlar (samma mängd)
Förvaring
Förvaras torrt och svalt i en lufttät behållare. Kan hålla upp till 6 månader i rumstemperatur och upp till ett år i kylskåp. När förpackningen öppnats bör de förbrukas inom några månader.
Kultivering & historia
Sviskon har länge varit en viktig ingrediens i både matlagning och bakning i Sverige. De används traditionellt i julmat och festliga sammanhang, men har också blivit populära som ett hälsosamt mellanmål och naturligt sötningsmedel.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på kostfiber som främjar matsmältningen
- Innehåller antioxidanter
- Naturlig källa till kalium och järn
- Kan hjälpa till att reglera blodsockernivåer
- Bra för benhälsan tack vare högt innehåll av vitamin K