Gustavs Kitchen

Romano paprika

Romano paprika är en långsmal, söt paprikasort som påminner om spetspaprika. Den har tjockare kött än vanlig paprika och en intensivare, sötare smak. Färgen varierar från ljusgrön till djupröd när den är fullmogen.

Användningsområden

  • Grillas hel eller halverad
  • Skivas i sallader
  • Fylls med ost eller köttfärs
  • Rostade i ugn som sidorätt
  • Hackad i pastarätter
  • Som färgglatt tillbehör på tallriken

Tips från kocken

Grilla gärna med skinnet på för extra rökig smak

Skär i jämnstora bitar för jämn tillagning

Spara överbliven paprika i frysen för användning i såser och grytor

Så Väljer Du Rätt

Välj paprikor som känns fasta och tunga för sin storlek. Skalet ska vara blankt och utan skador eller mjuka fläckar. För bästa smak, välj paprikor som är helt röda.

Roliga Smaker att Kombinera med Romano paprika

Romano paprika + getost + honung
Den söta paprikan kompletterar getostens sälta medan honungen binder ihop smakerna
Romano paprika + anchochili + lime
En het-syrlig kombination där paprikans sötma balanserar chilins hetta
Romano paprika + parmesanost + basilika
En italiensk klassiker där paprikans sötma möter ostens sälta och basilikans fräschör

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Romano paprika

  • Spetspaprika (samma mängd)
  • Vanlig paprika (samma mängd)
  • Mini paprika (dubbel mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Juni
Juli
Augusti
September

Förvaring

Förvaras bäst i grönsakslådan i kylskåp där den håller sig fräsch i cirka en vecka. Undvik att förvara den i plastpåse då det kan leda till kondens och mögelbildning.

Kultivering & historia

Romano paprika har sitt ursprung i medelhavsköket där den ofta används i sallader, grillade rätter och som garnering. I Sverige har den blivit alltmer populär tack vare sin söta smak och mångsidiga användningsområden.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
31
Protein
1.2 g
Kolhydrater
6.3 g
Fett
0.3 g
Fiber
2.1 g

Vitaminer

Vitamin C
128 mg
Vitamin A
3726 IU
Vitamin B6
0.3 mg

Mineraler

Kalium
211 mg
Magnesium
12 mg
Järn
0.5 mg

Hälsofördelar

  • Rik på C-vitamin
  • God källa till antioxidanter
  • Innehåller betakaroten
  • Lågt kaloriinnehåll

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Relativt lågt klimatavtryck vid säsongsodling.
Hela paprikan kan användas, inklusive kärnhuset som kan användas i soppor eller såser.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept