Användningsområden
- Hummus
- Falafel
- Grytor och soppor
- Sallader
- Vegetariska biffar
- Rostade som snacks
- Kikärtsmjöl (gram flour)
- Curryrätter
Tips från kocken
Blötlägg alltid torkade kikärter i minst 8-12 timmar för bästa resultat
Tillsätt bikarbonat vid blötläggning för mjukare kikärter
Spara vätskan från konserverade kikärter (aquafaba) för användning i veganska recept
För krispigare rostade kikärter, torka dem noga först
Så Väljer Du Rätt
För torkade kikärter, välj hela, oskadade ärtor utan missfärgningar. För konserverade kikärter, kontrollera utgångsdatum och att burken är oskadd. Ekologiska kikärter kan ha en mer naturlig smak.
Roliga Smaker att Kombinera med Kikärter
Smakprofil
Alternativ till Kikärter
- Vita bönor (samma mängd)
- Linser (samma mängd)
- Belugalinser (samma mängd)
Förvaring
Torkade kikärter kan förvaras i en lufttät behållare i rumstemperatur i flera år. Kokta kikärter håller cirka 3-4 dagar i kylskåp och kan frysas i upp till 6 månader. Konserverade kikärter bör förvaras svalt och mörkt och används inom några dagar efter öppnande.
Kultivering & historia
Kikärter är en grundläggande ingrediens i många traditionella rätter som hummus, falafel och olika grytor. I Sverige har kikärter blivit alltmer populära i takt med ökat intresse för vegetarisk mat och medelhavsköket. De är också en viktig proteinkälla för många som äter växtbaserat.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på protein och fiber
- Bra källa till järn och folsyra
- Lågt glykemiskt index
- Bidrar till mättnadskänsla
- Innehåller antioxidanter