Gustavs Kitchen

Kikärter

Kikärter är runda, krämfärgade baljväxter med en nötaktig smak och fast konsistens. De är en av världens äldsta odlade grödor och en stapelvara i många matkulturer, särskilt i Mellanöstern och Indien. Kikärter har en mångsidig användning och kan användas både hela och mosade i olika rätter.

Användningsområden

  • Hummus
  • Falafel
  • Grytor och soppor
  • Sallader
  • Vegetariska biffar
  • Rostade som snacks
  • Kikärtsmjöl (gram flour)
  • Curryrätter

Tips från kocken

Blötlägg alltid torkade kikärter i minst 8-12 timmar för bästa resultat

Tillsätt bikarbonat vid blötläggning för mjukare kikärter

Spara vätskan från konserverade kikärter (aquafaba) för användning i veganska recept

För krispigare rostade kikärter, torka dem noga först

Så Väljer Du Rätt

För torkade kikärter, välj hela, oskadade ärtor utan missfärgningar. För konserverade kikärter, kontrollera utgångsdatum och att burken är oskadd. Ekologiska kikärter kan ha en mer naturlig smak.

Roliga Smaker att Kombinera med Kikärter

Kikärter + rostad paprika + rökt paprikapulver
Den rökiga smaken kompletterar kikärternas nötiga karaktär perfekt
Kikärter + curry + kokosmjölk
En krämig kombination där kikärternas fasthet möter kokosmjölkens mjukhet
Kikärter + citron + persilja + vitlök
En fräsch medelhavskombination som lyfter kikärternas naturliga smak

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Kikärter

  • Vita bönor (samma mängd)
  • Linser (samma mängd)
  • Belugalinser (samma mängd)

Förvaring

Torkade kikärter kan förvaras i en lufttät behållare i rumstemperatur i flera år. Kokta kikärter håller cirka 3-4 dagar i kylskåp och kan frysas i upp till 6 månader. Konserverade kikärter bör förvaras svalt och mörkt och används inom några dagar efter öppnande.

Kultivering & historia

Kikärter är en grundläggande ingrediens i många traditionella rätter som hummus, falafel och olika grytor. I Sverige har kikärter blivit alltmer populära i takt med ökat intresse för vegetarisk mat och medelhavsköket. De är också en viktig proteinkälla för många som äter växtbaserat.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
364
Protein
19 g
Kolhydrater
61 g
Fett
6 g
Fiber
17 g

Vitaminer

Folsyra
557 μg
Vitamin B6
0.5 mg
Vitamin C
4 mg

Mineraler

Järn
4.8 mg
Magnesium
79 mg
Kalium
875 mg

Hälsofördelar

  • Rik på protein och fiber
  • Bra källa till järn och folsyra
  • Lågt glykemiskt index
  • Bidrar till mättnadskänsla
  • Innehåller antioxidanter

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck jämfört med animaliskt protein.
Kokvattnet kan användas som äggersättning i bakning, kallas aquafaba.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept