Gustavs Kitchen

Blåvitling

Blåvitling är en mindre fisk som tillhör torskfamiljen. Den har en slank, silvrig kropp med blåaktig ton på ryggen och ljusare sidor. Fisken är relativt mager med ett vitt, mild och något sött kött som passar utmärkt för olika matlagningsmetoder.

Användningsområden

  • Fiskpinnar
  • Fiskgratäng
  • Fiskbollar
  • Rökt fisk
  • Fisksoppa

Så Väljer Du Rätt

Välj fisk med fast, blank och fuktig hud. Lukten ska vara mild och havslik, inte sur eller stark. Ögonen ska vara klara och något konvexa.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Blåvitling

  • Torsk (samma mängd)
  • Sej (samma mängd)
  • Vitling (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

Förvaring

Förvaras kallt, helst i kylskåp. Färsk fisk bör användas inom 1-2 dagar efter inköp. Kan frysas i upp till 3 månader.

Kultivering & historia

I Sverige är blåvitling mest känd som industrifisk och fiskmjölsproduktion, men den används också i matlagning, särskilt i fiskeindustrin längs västkusten. I andra europeiska länder som Portugal och Spanien är den en populär matfisk.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
70
Protein
15.5 g
Kolhydrater
0 g
Fett
1.2 g
Fiber
0 g

Vitaminer

Mineraler

Hälsofördelar

  • Lågt i kalorier
  • Högt proteininnehåll
  • God källa till omega-3 fettsyror
  • Innehåller viktiga mineraler som selen och fosfor

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept